46

Pechtold heeft appeltje te schillen met Wilders

Pechtold trekt grens
Gisteravond was Alexander Pechtold te gast bij RTL Late Night om in gesprek te gaan over de verspreiding van nepnieuws door Geert Wilders. Het hoofd van Pechtold werd door Wilders in een afbeelding gefotoshopt van een moslimdemonstratie en via Twitter verspreid. De lijsttrekker van D66 gaf aan in eerste instantie geen aandacht te willen besteden aan het bericht van Wilders, maar dat hij hierop terugkwam nadat meerdere mensen het bericht serieus namen en dachten dat de foto echt was.

Hebben we niet al veel te veel fakenieuws en ellende over ons een? Ik vind dat je in een campagne elkaar daar best wel op mag aanspreken. Dus ik dacht, ik trek nu een grens.

Wilders liegt
Pechtold was niet alleen in zijn opvatting dat er door Wilders een grens werd overschreden. Op social media riep onder andere journalist Rutger Bregman zijn collega’s op om hard te zijn in de verslaggeving rondom deze tweet. Volgens hem is het tijd  om te benoemen dat deze tweet van Wilders een leugen is.

Later in het gesprek bij RTL Late Night gaf Pechtold aan dat het hem om meer gaat dan alleen het verspreiden van nepnieuws. Hij benadrukte dat het nogal hypocriet was van Wilders om andere politici te fotoshoppen in demonstraties van extremisten, gezien het publiek dat de PVV trekt bij eigen manifestaties.

Kijk hij stond een keer ook op het malieveld en daar stonden types – en daar is hij niet verantwoordelijk voor – maar die de Hitlergroet uit stonden te brengen en die daar met allemaal verschrikkelijke tekens stonden. Die waren niet gefotoshopt.

Nazigroet
Pechtold kaartte de aanwezigheid van rechtsextremisten bij manifestaties van Wilders al eerder aan in 2013. Volgens Pechtold zouden er toen nazigroeten zijn uitgebracht en NSB-vlaggen zijn vertoond. Ook vroeg de D66-leider Wilders toen om opheldering over zijn plannen omtrent samenwerking met extreemrechtse partijen het Vlaams Blok en Front National. De lijsttrekker van de PVV liet het toen na om afstand te nemen van deze groeperingen.

Geef een reactie

Laatste reacties (46)