8

Pechtold heft ‘boete’ op tweede studie op

D66, PvdA en SP willen ambitieuze studenten niet langer straffen

Als het aan D66-leider Alexander Pechtold ligt betalen studenten die een extra studie willen volgen hetzelfde tarief als voor hun eerste studie. Op dit moment moeten studenten veel meer collegegeld betalen voor hun tweede studie.

Pechtold noemt het een ‘straf op ambitie’ die wat hem betreft volstrekt ‘onwenselijk’ is. Studenten die gelijktijdig een tweede studie volgen, worden niet bestraft met een hoger collegegeld. “Duidelijk een weeffout”, aldus de D66-leider in Spits Nieuws. 

Het terugdraaien van de maatregel van staatssecretaris Halbe Zijlstra kost 130 miljoen euro. Pechtold wil het doorleren beschikbaar houden om mensen aangesloten te houden op de arbeidsmarkt. 

“Een student die bijvoorbeeld een bachelor psychologie heeft afgerond en zich op latere leeftijd wil laten omscholen tot leraar, een beroep waar in de toekomst veel vraag naar is, moet hiervoor een veel hoger collegegeld betalen. Ook studenten die trapsgewijs via het HBO de universiteit proberen te halen worden afgeremd in hun streven.” 

Ook de PvdA en SP steunen het voorstel van Pechtold. Volgens de laatste peilingen komen zij samen boven boven 80 zetels uit, genoeg voor een meerderheidscoalitie.

Spits Nieuws: D66: Studieboete schrappen

Handig! Al het nieuws over de verkiezingen op Joop Verkiezingsoverzicht.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (8)