Laatste update 16:14
60

Pechtold: Uitspraak Sleepwet-referendum Buma ‘onverstandig’

D66-leider Alexander Pechtold vindt de uitspraken van coalitiepartner Sybrand Buma (CDA) over het referendum ‘onverstandig’. Buma liet dit weekend geen boodschap te hebben aan een afwijzing van de aftapwet, ook wel de Sleepwet genoemd, via een referendum. Het kabinet zou volgens hem de wet gewoon invoeren, wat men daar in het land ook van vindt.

Pechtold zegt nu dat de coalitiepartijen niet vooruit moeten lopen op de vraag wat er moet gebeuren als een meerderheid van de kiezers tegen de Sleepwet stemt. Volgens de D66-leider staat in het regeerakkoord opgenomen dat de wet snel moet worden geëvalueerd en dat er niets mag worden ingevoerd dat tegen de rechtsstaat ingaat.

Op de vraag of hij het referendum zinvol vindt, zei Pechtold: ‘Het gaat er nu vooral om hoe we op een verstandige manier met het referendum omgaan, als het er komt’.

Volgens Pechtold zal de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (ook D66) de komende maanden moeten kijken de nieuwe wet van meer draagvlak kan worden voorzien. Daarbij liet Pechtold echter wel optekenen dat ook hij er niet aan moet denken dat de wet compleet komt te vervallen:

Dat lijkt mij niet verstandig. In tijden van terroristische dreigingen hebben we een goede en een bij deze tijd passende wet nodig.

Bron: Nu.nlNOS / cc-foto: Sebastiaan ter Burg

Geef een reactie

Laatste reacties (60)