Laatste update 23:58
109

Pechtold volgens peilingen winnaar RTL-debat, Klaver tweede

Bij het RTL-debat in de Rode Hoed debatteren lijsttrekkers Jesse Klaver (GL), Lodewijk Asscher (PvdA), Emile Roemer (SP), Alexander Pechtold (D66) en Sybrand Buma (CDA) aan de hand van stellingen over politieke idealen, standpunten en doelstellingen zoals de marktwerking in de zorg, integratie, werkloosheid, voltooid leven, vluchtelingen en economie. Rutte (VVD) en Wilders (PVV) zouden eerst deelnemen maar trokken zich terug omdat ze vonden dat er te veel partijen meedoen. Dat zorgde voor een gemoedelijk en inhoudelijk eerste tv-debat.

De lijsttrekkers kregen bij de stellingen door RTL geformuleerd vooral de kans om de partijpunten zoals we ze al kennen over het voetlicht te brengen of toe te lichten. Tijdens het debat zeiden alle partijen ‘de islam’ niet als een bedreiging te zien voor de Nederlandse identiteit. Alleen Buma stelde stevige maatregelen voor met meer surveillances en bevoegdheden voor inlichtingendiensten die privacyrechten zouden kunnen schenden. Daarop reageerde Klaver met het argument dat meer beveiliging niet direct meer veiligheid betekent. Het vreemde was dat er impliciet werd gesproken over de ‘goede’ migranten houden en de ‘slechte’ weren door de PvdA, terwijl het hier over Nederlandse burgers gaat.

PvdA, CDA en SP waren tegen het opnemen van meer vluchtelingen en D66 en GroenLinks voor. De SP vindt dat er beter gekeken moet worden naar de oorzaken van het vertrek van vluchtelingen door de betrokkenheid van westerse landen bij oorlogen bijvoorbeeld of uitbuiting in derdewereldlanden.

Pechtold verwijt het CDA dat zij samengewerkt heeft met de PVV en VVD en nergens te bekennen was toen Nederland in crisis was. Hij haalt zijn samenwerking met de SGP en ChristenUnie aan als een beter voorbeeld van leiderschap.

Klaver was een gewilde tegenstander om mee in debat te gaan over het afschaffen van de eigen risico in de zorg bijvoorbeeld maar zo daagde Roemer hem ook uit om een antwoord te ontlokken over het uitsluiten van de VVD als coalitiepartner. Dat wilde de GroenLinks-leider niet doen en zei met iedereen samen te kunnen werken behalve de PVV.

De heren kwamen niet helemaal uit het voltooid leven-vraagstuk omdat het een ingewikkelde en enigszins voorbarige kwestie is. Buma werd door interviewer Frits Wester nogal onder druk gezet om een eenduidig antwoord te geven maar  stelde dat het mogelijk een vrije keuze kan worden waarbij Kamerleden stemmen.

Over het vast of flexwerk zegt Asscher in de volgende kabinetsperiode daar meer aandacht aan te willen besteden. D66-leider Pechtold antwoordt daarop gekscherend: ‘Als ik zo naar u kijk denk ik: die man heeft de ambitie minister van Sociale Zaken te worden’. Verder zegt hij kritisch te zijn op Trump maar hem wel te ontvangen, net als Klaver die ook zijn excuses aanbiedt voor zijn ‘mafklapper’-uitspraak.

Buma en Asscher gaan het debat met elkaar aan. De PvdA’er doet een handreiking maar het CDA zou niet meer geloven in de Partij van de Arbeid vanwege de verbroken beloftes van de afgelopen vier jaar. Klaver stelt dat zijn voorkeurscoalitie de vijf partijen zijn die momenteel in debat gaan. De SP sluit de VVD uit: ‘een linkse partij die met de VVD samenwerkt is hetzelfde als een drugslab in een schuurtje van de CDA, dat past niet’. En D66 zegt de partijen zoals ze nu zijn graag te willen leiden.

Tevens wordt die laatste ook als winnaar van het debat gezien volgens de RTL-peilingen, Klaver als tweede en Buma als laatste. De GroenLinks-leider wordt onder de vrouwelijke kijkers wel tot overwinnaar benoemd.

De grootste winnaar:

1. Alexander Pechtold 27,6%

2. Jesse Klaver 22,2%

3. Sybrand Buma 18,2%

4. Emile Roemer 17,3%

5. Lodewijk Asscher 14,6%

De grootste verliezer:

Sybrand Buma 34,1%

Jesse Klaver 21,7%

Emile Roemer 20,1%

Lodewijk Asscher 14,6%

Alexander Pechtold 9,5%

 

 

 

Geef een reactie

Laatste reacties (109)