45

Pechtold wil uitleg Wilders over dubbelfunctie en dubbel salaris

Hoe kan het dat gemeenteraadszetel niet te combineren viel met Kamer en Europees parlement nu wel?

D66-leider Alexander Pechtold, de politicus die de capriolen van Geert Wilders het scherpst in de gaten houdt, wil van het PVV-kopstuk weten hoe hij zijn Kamerlidmaatschap denkt te combineren met zijn nieuwe zetel in het Europees parlement. Pechtold benadrukte dat Wilders nu ook dubbel betaald gaat krijgen.


De Tweede Kamer ging vandaag via een formele procedure akkoord met de toetreding van Wilders tot het Europees parlement. Dat hij de zetel wil innemen is niet in strijd met de geldende regels.

Alexander Pechtold wil echter nog wel wat uitleg van de nu al afwezige PVV-leider, maar ook van de Tweede Kamer:

Mijn vraag is, ik had het er ook graag in aanwezigheid van de heer Wilders zelf over gehad, hoe kijkt de Kamer aan tegen het combineren van twee voltijdsfuncties met daarbij passend voltijdsbeloning? Maar ook hoe kijkt de kandidaat zelf, waarbij we ook geïnteresseerd zijn in zijn procedure, tegen het combineren van twee voltijdsfunties met twee voltijdbeloningen. In het verleden was de combinatie met het Haags gemeenteraad, hier op een steenworp afstand, niet mogelijk en nu is het in twee andere landen, namelijk België en Frankrijk een voltijdsfunctie met voltijdbeloning.

Kamervoorzitter Van Miltenburg stelde dat ze de kwestie wil voorleggen aan het presidium van de Tweede Kamer en dan informeren wat daar uit komt. Bovendien wil ze het verzoek voorleggen aan Wilders met het verzoek daarop via een open brief aan de Kamer te reageren. Ze trok uit die laatste suggestie echter direct de angel door omstandig op te merken dat Wilders daartoe natuurlijk niet verplicht is.

Geef een reactie

Laatste reacties (45)