28

Pegels voor Ploumen, middelvinger voor Trump

Donald Trump draaide de geldkraan dicht voor hulporganisaties die in arme landen vrouwen te hulp schieten met gezinsplanning en veilige abortus. Minister Ploumen van ontwikkelingssamenwerking startte daarom direct een noodfonds om die ingreep van Trump onschadelijk te maken. Dankzij scenarist Willem Bosch is er nu een crowdfundactie van start gegaan om de minister op weg te helpen. Kort na de lancering loopt het al storm.

In een interview met het AD legt Bosch uit waar het idee vandaan kwam:

‘Het was een opwelling. Zoals zo vaak op Twitter. Even een rondje lappen voor Liliane. Ik gooide eerst alleen een bankrekeningnummer op Twitter en dat leverde al 2500 euro op in een paar uur.’

De Jonge Socialisten, de jongerenafdeling van de PvdA, schoten Bosch te hulp en bouwden een website en lieten Ploumen zelf voor de camera wat zeggen. Inmiddels kan er via de site ook via iDeal en Paypal betaald worden. Bosch schat dat de teller nu al op ongeveer 6000 euro staat.

Bosch laat in het interview weten dat de actie zelf misschien wel impulsief gestart is, maar dat het wel degelijk meer dan een opwelling is:

‘Ik vind het initiatief van Ploumen om een noodfonds op te richten goed, we zijn toch een beetje een gidsland en ik vind het ook goed dat een politicus dit soort initiatieven opzet. Dat hebben we al een tijd niet gezien. Wat wij met onze actie doen is een signaal afgeven. Een bijdrage leveren aan het fonds van Ploumen.’

Op Twitter kan de actie in elk geval op flinke steun rekenen. Onder de hashtag #Ploumen4Women regent het reacties van mensen die laten weten gedoneerd te hebben. Onder hen ook politici als Mei Li Vos, Alexander Pechtold en Jesse Klaver.

Geef een reactie

Laatste reacties (28)