21

Pegida-demonstranten Leipzig vallen journalisten en politie aan

Woordvoerder Pegida haast zich om afstand te nemen van Leipzig-tak Legida, na avond vol gewelddadigheden

Op dezelfde avond dat Pegida-leider Lutz Bachmann afstand deed van zijn functie, nadat een Facebookfoto van hem met Hitler-snor en -lok was uitgelekt, ontstond in Leipzig een nieuwe pr-nachtmerrie voor de omstreden beweging. Gewelddadige demonstranten van Legida vielen daar journalisten en politie aan.

Legida bracht woensdagavond ongeveer 15.000 demonstranten op de been, die in aantal werden overtroffen door de minimaal 20.000 tegendemonstranten die volgens de politie eveneens aanwezig waren. Aanwezige journalisten kregen het zwaar te verduren door voortdurende treiteringen, verbale en fysieke aanvallen vanuit de Legida-legionen. In de buurt van het Centraal Station werd met vuurwerk en voorwerpen gegooid door demonstranten, diverse politieagenten raakten daarbij gewond. Volgens de politie kwamen veel Legida-demonstranten van buiten Leipzig, onder andere uit Dresden.

Burgemeester Burkhard Jung zegt geschokt te zijn door de gewelddadigheden:

Het masker is afgevallen. Dit waren zeer agressieve mensen uit het NPD-kamp, die uit waren op confrontatie. Journalisten en tegendemonstranten zijn aangevallen.

Pegida-woordvoerder Kathrin Oertel distantieerde zich donderdag van de zustertak in Leipzig. Volgens Oertel hebben de organisatoren van het Legida-protest niet geluisterd naar de eisen van Pegida en op eigen houtje gehandeld. 

Cc-foto: screenshot LVZ Online

Geef een reactie

Laatste reacties (21)