125

Pegida is verslagen

Alleen nog neo-nazi's bij anti-islamprotesten ... Tegendemonstraties vele malen groter ... Wilders geloofde in Europese beweging ... Exporteren protest flopt

De anti-islambeweging Pegida is verslagen. Op de demonstraties komen behalve wat neo-nazi’s amper nog mensen af. Pogingen om het Duitse protest naar het buitenland te exporteren hebben gefaald. De beweging heeft wel een overweldigend tegengeluid losgemaakt van mensen die niets van discriminatie op basis van afkomst of geloof willen weten.

#NoBärgida #NoBaergida #NoBergida #Nopegida
In Düsseldorf vond maandagavond een demonstratie plaats van Dügida, een lokale afdeling van Pegida, wat een afkorting is voor ‘Patriottische Europeanen Tegen Islamisering van het Avondland’. Er kwamen minder dan honderd mensen op af. De politie arresteerde twee demonstranten, één wegens het brengen van de Hitler-groet, één ander voor het zingen van het Horst Wessel-lied, een berucht strijdlied van de nazi’s. Volgens de politie bestond de demonstratie vrijwel geheel uit rechts-extremisten.

Pegida, onder andere geleid door de Nederlander ‘Ed’, wist in Dresden enkele malen een behoorlijke menigte op de been te brengen. Wilders richtte zich in een boodschap tot de Pegida-aanhangers die door Ed werd voorgelezen:

Dresden laat zien hoe het moet”, zei de Nederlandse Pegida-sympathisant namens Wilders. “Heel Europa kijkt naar jullie. Jullie staan niet alleen. Jullie zijn deel van iets veel groters. In Duitsland, in Nederland, in heel Europa. Jullie zijn de hoop van velen. Jullie zijn de stem van het volk tegen de elite. Jullie zijn het volk.

Dat was in januari toen er 17.000 demonstranten waren, maar de beweging verdwijnt inmiddels nog sneller dan ze opkwam. Pegida werd in oktober vorig jaar opgericht door pr-man Lutz Bachmann, die de beweging ongewild zelf een doodklap toebracht toen half januari een foto opdook waarop hij poseerde als Hitler. Er werd daarna een afsplitsing opgericht, Directe Democratie voor Europa, die voor afgelopen zondag een demonstratie met 5000 deelnemers in Dresden aankondigde. Volgens de politie kwamen er hooguit 500 mensen opdagen.

Eerder al hadden Duitse politici, tot aan Merkel toe, en de Duitse media, waaronder het rechtse schandaalblad Bildt, zich fel uitgesproken tegen de manifestaties van intolerantie die Pegida houdt.

Ook pogingen om Pegida naar het buitenland te exporteren mislukten. Maandagavond werd in Stockholm een eerste bijeenkomst gehouden. Er kwamen 30 mensen opdraven en volgens de politie minstens honderd keer zoveel tegendemonstranten. Zelfs in Oostenrijk, een land waar het anti-islam sentiment volgens opiniepeilingen welig tiert, krijgt Pegida geen voet aan de grond. Een tegendemonstratie in Linz trok zondag veel meer mensen dan de anti-islammars.

cc-foto: Gilly

Geef een reactie

Laatste reacties (125)