50

Pegida-leider stapt op om Hitler-foto

Update: Lutz Bachmann bevestigt dat hij zich terugtrekt uit het bestuur van Pegida ... Bachmann plaatste foto van zichzelf met Hitler-snor op Facebook en noemde buitenlanders "viezigheid"

De leider van de Duitse anti-islam-beweging Pegida, Lutz Bachmann, raakte woensdag in opspraak nadat hij een foto van zichzelf met Hitler-snor op Facebook had geplaatst. De voorzitter besloot enkele uren daarna af te treden en zich volledig uit het bestuur terug te trekken.

Hij bevestigt zijn aftreden tegenover de Duitse krant Bild.

Pegida deed er de laatste tijd naar buiten toe zijn uiterste best voor om niet het stempel extreem-rechts opgeplakt te krijgen. Deze actie van Bachmann lijkt die pogingen teniet te doen. De Duitse krant Bild heeft op facebook ook een aantal uitlatingen gevonden van Bachmann. Daarin spreekt hij over buitenlanders als Viehzeug (veestapel) en Dreckspack (viezigheid), termen die eerder veel in extreem-rechtse kring werden gebezigd.

Pegida doet nu in een verklaring op Facebook afstand van die uitlatingen, maar niet zonder er nog even bij te vertellen dat de termen waarmee Pegida bestempeld is door politici evenmin gepast zijn.

In Bild reageerde vice-voorzitter Rene Jahn woensdagmiddag woest op de actie van Bachmann, die de foto inmiddels van facebook heeft verwijderd. Jahn zegt hier niets mee te maken te willen hebben en zinspeelt op het aftreden van Bachmann. De Duitse justitie stelt een onderzoek in.

Geef een reactie

Laatste reacties (50)