Laatste update 17:20
24

Pegida mag ook van rechter geen haatbarbecue bij moskee houden

De extreemrechtse anti-islambeweging Pegida mag maandagavond geen barbecue organiseren bij een Utrechtse moskee om zo vastende moslims te kunnen treiteren. Eerder al had burgemeester Jan van Zanen de barbecue al verboden omdat de openbare orde in het geding kon komen. Daarop ging Pegida naar de rechter, maar die heeft de gemeente Utrecht in het gelijk gesteld.

Nadat eerst de Ulu-moskee in Lombok niet mocht worden gebruikt als barbecueterrein, wilde Pegida uitwijken naar de Sayidina Ibrahim Moskee in Kanaleneiland. De politie raadde dat echter af omdat het Amsterdam-Rijnkanaal daar een barrière vormt en mensen geen kant op kunnen wanneer het onverhoopt tot rellen zou komen. Daarover was een geheim veiligheidsrapport opgesteld. De leider van Pegida, de veroordeelde crimineel en mensenjager Edwin Wagensveld, mocht het rapport inzien, op voorwaarde dat hij de inhoud niet bekendmaakte. Daar ging hij niet mee akkoord en ook wilde hij niet dat de rechter het rapport zou inzien.

Pegida had van de gemeente Utrecht wel een alternatieve locatie gekregen, namelijk de fly-over voor bussen aan de overkant van het Utrechtse Westplein, maar daar had de haatgroepering geen zin in, omdat vanaf die locatie niemand getreiterd kon worden. ‘Dan kunnen we onze boodschap niet uitdragen,’ vond Wagensveld. Hij heeft als reactie op het besluit van de rechtbank protestacties aangekondigd.

Bron: AD / cc-foto: Wikimedia Commons

Geef een reactie

Laatste reacties (24)