188

Peiling De Hond: Kunduzcoalitie geen meerderheid

[Nieuwsuur] Update: Kunduzcoalitie in peiling De Hond geen meerderheid ... Synovate-peiling toont daling zetels PVV, CDA, GroenLinks en PvdA ... Frits Bolkestein en Jan Marijnissen te gast en opvallend eensgezind

VVD-prominent en oud-Eurocommissaris Frits Bolkestein, SP-partijvoorzitter Jan Marijnissen en Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, schoven zaterdagavond aan bij een speciale editie Nieuwsuur-Politiek. De heren spraken over de 3-procent norm, Europa, Wilders en de kandidaatstelling van Henk Bleker. Ook zijn tijdens de uitzending de peilingen van Synovate bekend gemaakt. De VVD wint fors maar GroenLinks, PvdA en het CDA moeten inleveren.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Update:

Ook volgens de peilingen van Maurice de Hond verliest de Kunduzcoalitie een aantal zetels. Nu.nl schrijft daarover:

De Kunduz-coalitie kan niet meer rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer. De combinatie van vijf partijen heeft de afgelopen week twee zetels moeten inleveren en komt uit op 74 zetels. Het verlies komt van de VVD (30 zetels) en ChristenUnie (6 zetels) die beide een zetel dalen.De PVV is gestegen, de partij pakt twee zetels ten opzichte van vorige week en staat nu op 19 zetels. De Partij van de Arbeid wist ook een zetel te pakken en komt uit op 20 zetels. De SP moet een zetel inleveren en blijft samen met de VVD de grootste partij (30).

Eerder:

Marijnissen en Bolkestein waren het opvallend veel met elkaar eens. Zo heeft Wilders volgens Bolkestein en Marijnissen een cordon sanitair opgetrokken door de gesprekken in het Catshuis op te blazen. Beiden hekelen ook het woord ‘populisme’ dat tegenwoordig tot een soort scheldwoord is gemaakt terwijl het eigenlijk niets anders betekent dan ‘luisteren naar de wens van volk’, de taak van alle volksvertegenwoordigers.

Tijdens het programma zijn ook de nieuwe Ipsos Synovate-peilingen bekend gemaakt. De VVD stijgt in de prognose in zetelaantal, maar de Kunduzcoalitie, die nu op 77 zetels staat, moet er 2 inleveren vanwege zetelverlies bij het CDA en GroenLinks. De SP stijgt naar 28 zetels, terwijl de PvdA daalt naar 23. Ook de PVV moet inleveren en komt uit op 17 zetels. (Vanaf circa 40 minuten)

Jan Marijnissen greep de uitzending aan om duidelijk te maken dat de SP niet tégen Europa is zoals de PVV dat wel is. Hij pleit wel voor het temporiseren van maatregelen en wil kritisch kijken naar eurofiele voorstellen, maar stelt tegelijkertijd ook dat de EU Nederland veel goede dingen heeft gebracht. Bovendien heeft de EU spanningen tussen Frankrijk en Duitsland ontnomen.

Geef een reactie

Laatste reacties (188)