60

Peiling De Hond: Nieuwe leider lost problemen PvdA niet op

Structurele problemen PvdA worden niet opgelost, welke fractieleider ook komt...  Diederik Samsom populairste kandidaat fractieleider volgens PvdA-achterban... Weinig veranderingen in zetelverdeling: PvdA +2, PVV -2, SP en VVD weer gelijk...

Binnen de PvdA en ook daarbuiten is veel ophef over de nieuwe fractieleider. Wordt het Albayrak of toch Plasterk? Samsom, Van Dam of toch iemand anders? Maar het maakt allemaal niet uit, volgens de de laatste peiling van Maurice de Hond. Wie het ook wordt, de PvdA blijft structurele problemen houden en verliest veel kiezers uit het zicht.

In de zetelverdeling is deze week niet veel veranderd. De SP verliest er eentje, de VVD krijgt er een bijwaardoor deze twee partijen weer gelijk staan (32 zetels). De PVV won er vorige week nog vier, nu gaan er weer twee af waarmee ze uitkomen op 22. De PvdA verloor er 3, maar krijg er daar nu weer twee van terug en komt op 16.

De stijging van de PvdA neemt niet weg dat de partij een structureel probleem heeft en een grote groep kiezers definitief lijkt kwijt te raken. Tot en met 1989 haalde de PvdA meer dan dertig procent van de stemmen. In de periode daarna bleef de partij hangen tussen de 20 en 25 procent, maar inmiddels komt de peiling niet meer boven de tien procent uit. Onder de groep waar de PvdA historisch altijd haar meeste kiezers vandaan haalde (lagere inkomens) scoort de PvdA maar acht procent. De SP haalt nu onder die groep dertig procent. De PvdA doet het onder die groep benedenmodaal zelfs beduidend slechter dan de VVD of de PVV.

De steun aan de Grieken en het pensioenakkoord doen het slecht onder de traditionele PvdA-achterban. Ook blijkt dat een verandering van leider de grote groep verloren kiezers niet terug zal halen. Overigens blijkt uit deze peiling dat de meeste PvdA-kiezers Diederik Samsom de meest geschikte fractieleider vinden.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (60)