Laatste update 12:27
36

Peiling: GroenLinks groter dan PVV in Rotterdam

GroenLinks gaat in Rotterdam haar zetelaantal in de gemeenteraad wellicht verdrievoudigen. De partij wordt de grootste op links en boekt van alle partijen de meeste winst van nu 2 zetels naar straks mogelijk 6. Dat is althans wat een peiling die door Maurice de Hond is uitgevoerd toont. De peiling is voor wat GroenLinks betreft in lijn met de uitslag van de Kamerverkiezingen vorig jaar waarbij de partij in de havenstad ook fors groeide tot grootste linkse partij. Ook de VVD groeit flink en verdubbelt van 3 naar 6 zetels. Bij de landelijke verkiezingen was de VVD ook al de grootste stemmentrekker onder de Rotterdammers.

Leefbaar Rotterdam blijft met 7 zetels nipt de grootste partij maar wordt in omvang gehalveerd na vier jaar aan de macht te zijn geweest. Ook coalitiepartner D66 moet inleveren en valt terug naar 5 zetels. Oppositiepartij PvdA, decennialang heer en meester aan de Maas, weet de neerwaartse trend niet te keren en gaat van 8 naar 5 zetels. De SP zou een zetel verliezen en op 4 uitkomen.

Denk maakt volgens De Hond kans op twee zetels. Concurrent Nida raakt een zetel kwijt en houdt er nog maar 1 over. De opiniepeiler tekent daarbij in het AD aan dat die verhouding nog kan veranderen. “Deze strijd is nog allerminst beslecht. Nida kan net zo goed groter worden.”

Grote verliezer lijkt de PVV, die nu als vijfde partij eindigt. Nadat Wilders eerder blunderde met het kiezen van een lijsttrekker en die wegens openlijk antisemitische uitlatingen ras moest vervangen blijft de partij steken op 5 zetels. In vergelijking met eerdere verkiezingen in Almere en Den Haag is dat het slechtste resultaat, terwijl Rotterdam wordt gezien als PVV-bolwerk.

Volgens de peiling die werd uitgevoerd in opdracht van GroenLinks wordt het lastig een coalitie te vormen. Daar zouden minstens 5 partijen voor nodig zijn. Nu regeert een coalitie van Leefbaar, D66 en CDA de stad. De Hond voorspelt dat de stembusstrijd in Rotterdam het grootste slagveld van het land wordt.

Geef een reactie

Laatste reacties (36)