148

Peiling Maurice de Hond: PvdA de grootste

Linkse coalitie 67 zetels … Paars+ 77 zetels

De Paars+ coalitie (PvdA, D66, GroenLinks en VVD) haalt in de jongste peiling van Maurice de Hond 77 zetels. Na de val van het kabinet was dat nog 75. De PvdA stijgt 12 zetels in vergelijking met 14 februari, de dag na de val van het kabinet Balkenende IV.

Maurice de Hond schrijft:

Het aantreden van Cohen voor Bos heeft de groeipotentie van de PvdA duidelijk verhoogd. Het aandeel kiezers dat nu wel de PvdA een kans geeft op een stem is 8% hoger dan vier weken geleden. Die potentie is echter nog wel duidelijk lager dan het niveau tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2006. Per saldo heeft de PvdA in deze 3.5 jaar 6% van de Nederlandse bevolking als potentiele kiezer verloren. Het CDA is in die periode 10% kwijtgeraakt.
Het feit dat de kiezers op dit moment Cohen beduidend liever als premier zien dan Balkenende of Wilders kan ervoor zorgen dat op de verkiezingsdag de “premierbonus” naar de PvdA zal gaan. Een deel van die potentiële kiezers zouden dan kunnen overstappen van D66, Groen Links of SP naar de PvdA. Althans als de positie van Cohen in de komende drie maanden niet aanzienlijk verzwakt. Dat zal dan een bijzondere versie zijn van die premierbonus, namelijk niet voor de bestaande premier, maar voor zijn concurrent. 

Een uitgebreide analyse van de premierkeuze staat hier.

Geef een reactie

Laatste reacties (148)