68

Peiling Maurice de Hond: PvdA veruit de grootste

Cohen-effect stuwt partij naar 32 zetels

In de jongste peiling van Maurice de Hond wint de PvdA fors terwijl andere partijen, met uitzondering van de VVD, verliezen. Het aantal gepeilde zetels voor de PvdA is de val van het kabinet meer dan verdubbeld.


Maurice de Hond constateert:

Na de overname van het stokje bij de PvdA door Cohen heeft de PvdA een verdere spurt naar boven genomen. Inmiddels staat de PvdA op 32 zetels, 17 meer dan vlak voor de val van het kabinet. De winst van 5 zetels deze week zijn met name afkomstig van D66 (2 zetels), Groen Links (1 zetel) en SP (1 zetel). Sinds de PvdA in het kabinet is getreden (februari 2007) heeft de PvdA niet meer zo hoog gestaan. D66 heeft sinds mei 2009 niet zo laag gestaan.
Aan de andere kant van het politieke spectrum zien we dat PVV en CDA 1 zetel zijn gedaald en de VVD 1 zetel is gestegen. Geen combinatie van 3 partijen heeft op dit moment een meerderheid behoudens de combinatie PvdA+PVV+CDA. De combinatie PvdA+CDA+VVD is inmiddels naar 72 zetels gestegen.
De PvdA staat er nu niet alleen duidelijk beter voor dan PVV of CDA om de grootste te worden, uit de tabellen rondom het “strategisch stemmen” bljkt de PvdA duidelijk meer “hulptroepen” te hebben als het nodig is dan CDA. Als dat niet ingrijpend verandert dan wordt de PvdA op 9 juni zeker de grootste partij. 

Volgens De Hond wil een ruime meerderheid van de Nederlanders dat CDA-lijsttrekker Balkenende zich nog voor de verkiezingen terugtrekt.
Meer informatie bij Peil.nl

Geef een reactie

Laatste reacties (68)