198

Peiling: PVV is op zijn retour

Handig overzicht: Hoe denken andere kiezers over PVV-programma? ... Wilders moet clownsmasker opzetten om kiezers te trekken ...PVV-stemmers worden geïsoleerde groep ... Helft PVV-sympathisanten is zeker van stem op PVV 

Wilders’ verkiezingsprogramma en het abrupte vertrek van twee fractieleden beïnvloeden de trouwe kiezers niet. Zo blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Wel wordt duidelijk dat de PVV-kiezers een steeds meer geïsoleerde groep worden. De tegenstellingen met kiezers van andere partijen worden steeds groter. Daarmee neemt de kans af dat de PVV kiezers van andere partijen zal wegtrekken.

Maurice de Hond hield een peiling onder 1750 kiezers. Uit het resultaat blijkt dat er groot verschil is tussen de beoordeling van het PVV-verkiezingsprogramma tussen de PVV-kiezers en kiezers van overige partijen. Het grootste meningsverschil komt voor op punten als de korting op ontwikkelingshulp, de bouwstop op moskeeën in Nederland en geen veranderingen aanbrengen in de hypotheekrenteaftrek. 

Om de verschillen tussen kiezers duidelijker te maken hebben we bovenstaande cijfers over de vraag welke PVV-punten men steunt, verwerkt in aparte grafieken per vraag:

NB: De grafiek over hoogte en duur WW staat er per ongeluk twee keer in.

Uit het onderzoek blijkt dat de trouwe PVV-kiezer nog steeds achter Wilders staat. Onder de peilers reageert 78 procent positief op het verkiezingsprogramma. Het plotselinge aftreden van fractieleden Hernandez en Kortenoeven veroorzaakt geen vertrouwenbreuk bij de PVV-kiezers. Het grootste deel, 71 procent denkt dat de twee zijn afgetreden omdat ze geen verkiesbare plaats zouden krijgen. Kiezers van andere partijen denken eerder dat hun aftreden komt door hun problemen met de partij en Wilders. 

De Hond legde de kiezers ook een paar stellingen voor over de PVV. Op de stelling of de PVV kansloos is om nog ooit bij een regering betrokken te raken antwoordt 62 procent bevestigend, 75 procent vindt dat de PVV er een potje van heeft gemaakt en 71 procent is van mening dat de partij de LPF achterna gaat.

Aankomende zondag volgt een nieuwe zetelpeiling van Maurice de Hond. Uit de peiling van vandaag blijkt dat de PVV zeker kan rekenen op de helft, 52 procent, van de trouwe kiezers, 29 procent zegt dat de kans groot is dat zij op de partij zullen stemmen. Om zijn eigen kiezers te behouden en eventueel nieuwe aan te trekken zal Wilders er nog flink aan moeten trekken. 

cc-foto: Talba

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (198)