323

Peiling: Samsom betrouwbaarder dan Rutte

Peiling TNS NIPO: PvdA stijgt van 17 naar 23 zetels … Samsom krijgt een hoger algemeen rapportcijfer dan Rutte … PvdA-leider: Rutte is 'een zeer fatsoenlijk debatterend mens met zeer onfatsoenlijke ideeën'

PvdA-leider Diederik Samsom heeft nog geen premierspotentie, maar kan wel een bedreiging gaan vormen voor Rutte. De gemiddelde Nederlander vindt Samsom eerlijker en betrouwbaarder dan Rutte. Dat meldt TNS NIPO vanochtend. Uit onderzoek blijkt dat Samsom een waardige concurrent van de premier aan het worden is. In de sterkte-zwakteanalyse scoort Samsom hoger dan Rutte op economie en werkgelegenheid en op thema’s als gezondheidszorg, onderwijs, milieu en wijkbeleid. Ook heeft hij met 6,5 een iets hoger algemeen rapportcijfer dan Rutte.

Uit het onderzoek van TNS NIPO blijkt dat Samsom een goede start heeft gemaakt als fractieleider van de PvdA. In een maand tijd klimt de PvdA van 17 naar 23 zetels. Daarmee wordt het gat met de SP die 29 zetels heeft weer overbrugbaar.

PvdA-kiezers zien in Samsom vooral een goede oppositieleider, maar ze denken ook dat hij mogelijkerwijs een goede premier zal zijn. Samsom reageert morgen in de Volkskrant op de onderzoeksresultaten. Daarin zegt hij dat het hem niet verbaasd dat kiezers hem nog niet als kanshebber voor het premierschap zien.

Maar je moet de ambitie hebben de grootste te worden en premier te worden. […] Met de energie, de overtuigingskracht en de ideeën die ik hier op de mat leg. Ik ga ervanuit dat als ik dat goed doe, dát de kwaliteiten zijn die ook van een premier worden verwacht.”

In de Volkskrant van morgen noemt Samsom Rutte ‘een zeer fatsoenlijk debatterend mens met zeer onfatsoenlijke ideeën’. De nieuwe PvdA-fractieleider blijkt vooral in links-liberale kring populair. Van D66’ers krijgt hij een 7,1, van GroenLinks een 6,9.

Volkskrant: Samsom kan gevaar worden voor Rutte
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (323)