155

Peilingen: Baudet gaat PVV leegeten

De peilingen zijn de afgelopen maanden redelijk stabiel, vermoedelijk bij gebrek aan openbare politieke ontwikkelingen, maar een kleine partij vormt daarop een uitzondering. De NOS schrijft dat het Forum voor Democratie van Thierry Baudet steevast in de lift zit. Volgens de peilingwijzer, die de resultaten van verschillende serieuze peilingen combineert, is de aanhang van Baudet inmiddels gegroeid tot een omvang die goed kan zijn voor 7 tot 9 zetels.

Uit onderzoek van EenVandaag en Maurice de Hond blijkt dat FvD vooral een concurrent is voor de PVV. Bij De Hond geeft bijna de helft van de PVV-kiezers FvD een kans op zijn stem. Volgens De Stemming van EenVandaag vinden veel mensen die eerder PVV stemden de toon van Wilders te hard. FvD is in mindere mate ook een concurrent voor VVD, CDA, SP en 50Plus.

Opvallend is dat Wilders de afgelopen maanden veel persoonlijker is geworden, in een poging zijn ‘zachte’ kant te laten zien, daarbij geholpen door bijvoorbeeld talkshow Jinek die de wegens groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie veroordeelde politicus olijk interviewde over zijn katten.

Parlementair redacteur David van der Wilde van De Nieuws BV schreef daarover zondag:

Waar Wilders vroeger vooral met keiharde uitspraken en vlijmscherpe oneliners de krantenkoppen domineerde is hij met zijn tijd meegegaan. Nog altijd tikt hij in 140 tekens zijn media-aandacht bij elkaar, maar er zit een nieuwe laag in zijn communicatiestrategie. Geert wordt menselijker. Hij probeert op een dun koord te wandelen door uit te stralen tegelijkertijd bijzonder als gewoon te zijn. En dat doet hij met verve.

De gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 zullen de eerste krachtmeting worden. De PVV claimt daar de grootste partij te zijn.  Wilders heeft aangekondigd dat hij met zijn PVV meedoet in Rotterdam om het daar heersende  Leefbaar Rotterdam, geleid door de in zijn ogen ‘softe’ Joost Eerdmans, op de knieën te dwingen. Eerdmans en zijn partij worden gesteund door Baudet.

Opvallend is dat Baudet de PVV in de peilingen decimeert maar hij Wilders in de praktijk nog nooit heeft aangevallen of bekritiseerd.

cc-foto: Ian Southwell

Geef een reactie

Laatste reacties (155)