97

Peilingen: Nederland staat stil

Geen verschuivingen in politieke voorkeur 

Geen van de peilingen laat deze week een wezenlijke verschuiving zien. Alle wijzigingen bedragen hooguit 2 of minder zetels. Uit dergelijke marginale verschillen valt geen enkele verandering op te maken.

De vraag is of het ‘premiersdebat’ daar vanavond verandering in gaat brengen. Bij dit door RTL Nieuws uitgezonden treffen gaan de lijsttrekkers van de vier grootste partijen, VVD, PvdA, PVV en SP met elkaar in debat onder leiding van Frits Wester.

Maurice de Hond schrijft: 

Zowel in 2003 als in 2006 had het eerste grote debat, circa 3 weken voor de verkiezing, een grote invloed op de rest van de campagne en de uitslag. (In 2003 was dat het RTL-debat waarin Bos een sterke indruk maakte en in 2006 het NOS-debat waarin Balkenende Bos van draaien beschuldigde). Het debat van RTL van vanavond kan die rol bij deze verkiezingen gaan spelen. 

Rutte, Wilders en Roemer waren woensdag afwezig bij het lijsttrekkersdebat van de NOS. Net als bij in andere analyses komt ook bij een peiling van De Hond PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom als winnaar uit de bus. Hij krijgt 32 procent van de stemmen, gevolgd door D66-leider Alexander Pechtold met 11 procent. Opvallend: Bijna de helft van de GroenLinks-stemmers vond Samsom de winnaar, slechts 19 procent Sap. 22 procent van de GroenLinks-stemmers koos voor het veilige ‘niemand’ als winnaar.

Ook een meerderheid van SP’ers zag Samsom winnen. Bij de PvdA-stemmers won hij met 79 procent, andere deelnemers kregen van hen nauwelijks stemmen.

Vanavond treft Samsom voor het eerst zijn drie grootste concurrenten.

Geef een reactie

Laatste reacties (97)