105

Peilingen: VVD blijft groeien. En: religie dicht opleidingskloof

Handig: De peilingen vergeleken

De economie mag dan krimpen, de VVD blijft groeien, dat blijkt uit de peilingen van Synovate, ook wel bekend als de Politieke Barometer van Nieuwsuur, en die van Peil, ook wel bekend als Maurice de Hond.

De VVD stijgt in beide peilingen 2 zetels maar het verschil tussen de resultaten is 6 zetels, Synovate zet de VVD op 34 zetels, Peil houdt het bij 28 zetels. Het verschil: Bij Synovate is de VVD groter dan in de Kamer,bij Peil juist kleiner. 

Beide peilingen stellen dat het CDA op 12 zetels blijf steken. Pijnlijk want de partij heft net een facelift ondergaan: een nieuw verkiezingsprogramma, een geheel gerenoveerde kandidatenlijst en zelfs een nieuwe leider met een mooie, sexy afkorting: VHB. Het effect bij de kiezer is nihil. Het begrip middenpartij gaat voor het CDA nog steeds vooral op voor het zetelaantal.

De SP toonde de laatste tijd een enorme regeringsbereidheid. Roemer staat in premierspak klaar om richting Torentje gelanceerd te worden. De peilingen lijken echter te zeggen: niet doen! Bij Synovate zakt de SP twee zetels, bij Maurice 1. Het grote verschil tussen de twee peilingen is dat de SP bij Maurice met 31 zetels de grootste is (Torentje-positie) en bij Synovate is de partij van Roemer weliswaar tweede maar met veel minder zetels: 26. De SP heeft nu 15 zetels in de Kamer.

Maurice de Hond wijst al een tijd op een in de media onzichtbare kloof die dwars door het kiezerslandschap loopt: de scheiding tussen laag en hoog opgeleiden. In een tabel laat hij zien hoe groot die kloof is. Laag opgeleide kiezers hebben een grote voorkeur voor SP en PVV. Bij D66 en GroenLinks zijn de hoog opgeleiden oververtegenwoordigd. Bij de kleine christelijke partijen is er geen verschil te bespeuren.

Correctie 15:15 In het staatje – afkomstig van Peil – was een fout geslopen. Het verschil bij ChristenUnie moet 0 zijn, bij CDA -2 (identiek aan PvdA). Is vervangen.

Correctie 14:30 Verkeerde cijferreeks grafiek Synovate gecorrigeerd

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (105)