28

Pekela halveert opvang in azc na spanningen

Na herhaaldelijke protesten tegen het asielzoekerscentrum in het Pekela, heeft de gemeente besloten het aantal azc-bewoners te verminderen: van 500 naar 200 mensen. Dat meldt RTV Noord vrijdag.

De beslissing van de gemeente komt voort uit een spoedbijeenkomst die donderdag werd gehouden tussen de gemeente, het Openbaar Ministerie en het COA. Rondom het azc is het al weken onrustig. Een van de asielzoekers zou betrokken zijn geweest bij een diefstal, een andere zou voor overlast hebben gezorgd en een politieagent hebben verwond.

Die incidenten leidden ertoe dat dorpsbewoners protestacties hielden, vergezeld door rechtsextremisten. Daarbij werd onder meer met een ‘White Power’-vlag gezwaaid. Vorige week kwamen zo’n honderd dorpsbewoners bij elkaar nadat via Facebook was opgeroepen in actie te komen tegen het azc. Dat protest verliep zonder incidenten, maar werd door de politie beëindigd toen enkele demonstranten het azc-terrein wilden betreden.

Nadat donderdag in Pekela een vrouw met geweld zou zijn beroofd van haar fiets door twee getinte mannen, werd een spoedbijeenkomst belegd om de situatie in het dorp niet verder te laten escaleren. Zaterdag houden ruim zeventig asielzoekerscentra in Nederland een open dag. Eerder was al besloten dat het azc in Pekela om veiligheidsredenen dicht blijft.

beeld: YouTube

Geef een reactie

Laatste reacties (28)