Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Penalty tegen FIFA?

  •  
27-05-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Blatter_300.jpeg

De Zwitserse justitie begint een strafrechtelijk onderzoek naar corruptie, 9 topofficials werden van hun bed gelicht, maar FIFA maakt zich geen zorgen ... Justitie VS: 'Voor 150 miljoen dollar aan frauduleuze praktijken' ... UEFA vraagt FIFA om voorzittersverkiezing te staken ... FIFA schorst elf officials

De negen FIFA topofficials die woensdag van hun bed werden gelicht, zijn opgepakt op verzoek van de Amerikaanse justitie. Ze worden verdacht van omkoping, afpersing en het witwassen van geld. Volgens de Amerikaanse minister van Justitie is er voor ongeveer 150 miljoen dollar gefraudeerd. De UEFA heeft inmiddels de FIFA verzocht om de voorzittersverkiezing van de FIFA te staken. De FIFA heeft besloten vanwege het onderzoek van Justitie 11 officials te schorsen.
De Europese voetbalbond UEFA vraagt om een stopzetting van de verkiezingsprocedure voor de nieuwe voorzitter van de FIFA. De onrust die is ontstaan wegens de onderzoeken naar corruptie binnen en rond de FIFA is hiertoe de aanleiding. De UEFA-leden dreigen daarnaast ook het FIFA-congres te boycotten.
Eerder :
De frauduleuze praktijken zouden al lang spelen. Sinds 1991 zou er bij de toewijzing van WK’s en de verkoop van televisierechten gefraudeerd zijn. Ook werd bekend dat volgens Justitie in de VS de Zuid-Afrikaanse regering aan voormalig FIFA-vice-president Jack Warner 10 miljoen euro aan steekpenningen heeft gegeven, die hij ook aan zou hebben genomen.
En ook de Zwitserse justitie is een eigen strafrechtelijk onderzoek begonnen naar mogelijke corruptie bij de toewijzing van de WK’s van 2018 aan Rusland en 2022 aan Qatar. FIFA-voorzitter Sepp Blatter is bizar genoeg, geen verdachte in de zaak, zo meldt de FIFA en is dan ook niet opgepakt.
‘Initiatief lag bij FIFA’  In een persconferentie woensdagochtend gaf de FIFA aan zelf initiatief te hebben genomen voor het onderzoek, op 18 november vorig jaar. ‘De timing is misschien niet ideaal met de voorzittersverkiezing over twee dagen, maar de FIFA verwelkomt het proces en helpt de Zwitserse en Amerikaanse justities’, aldus De Gregorio. ‘Het is allemaal in ons eigen belang.’ Van een inval in het FIFA-hoofdkantoor was vanochtend geen sprake, onderstreepte hij. ‘We werken namelijk volledig mee.’ Volgens De Gregorio is de FIFA in de zaak ‘de beschadigde partij’. ‘We lijden hieronder.’ Wel gaat de voorzittersverkiezing van aanstaande vrijdag gewoon door, antwoordde de perschef op vragen van journalisten. ‘Die zaken hebben niets met elkaar te maken.’De WK’s van 2018 en 2022 zullen zoals gepland in Rusland en Qatar plaatsvinden. En zo lijkt de FIFA weer over te gaan tot de orde van de dag. Logo’s sponsors WK’s onder vuur Maar niets is minder waar. Om te beginnen liggen de merken, die verbonden zijn aan de WK’s, onder vuur.  Coca Cola, Adidas en Visa kregen te maken met anti-advertenties van hun logo’s. Op de site Bored Panda  zijn ze allemaal te zien. De kritiek is niet geheel onterecht aangezien de merken verbonden zijn aan een organisatie die verdacht wordt van corruptie, financieel mismanagement, onmenselijke werkomstandigheden van de immigrantenwerkers. En dan hebben we het nog niet gehad over de doden die zijn gevallen tijdens de bouw van onder andere de nieuwe stadions. 
Adidas_300
M_300
Ondertussen op social media Op de sociale media is de #FIFA inmiddels  trending  en ook de talkshow van presentator John Oliver besteedde aandacht aan de FIFA. In deze uitzending zet Oliver alle opmerkelijke details, van de FIFA, op een rijtje.
Hier een aantal reacties op Twitter.
Schermafbeelding_2015-05-27_om_14.16.14
Schermafbeelding_2015-05-27_om_15.51.58
Schermafbeelding_2015-05-27_om_15.52.40

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.