45

Pensioenakkoord: koopkrachtverlies, maar hoeveel?

CPB: Zeven procent koopkracht inleveren bij pensioen met 65 jaar. FNV Bongenoten: Voor mensen met laag inkomen zal het veel meer zijn

Het Centraal Planbureau (CPB) had berekend dat mensen die niet tot hun 67 willen werken voor de rest van hun leven zes of zeven procent minder koopkracht zullen hebben. Maar nu lijkt het erop met pensioen gaan op je 65-ste nog veel grotere gevolgen kan hebben. Volgens vakbond FNV Bongenoten wel vijftien tot 25 procent, zo meldt de Volkskrant vrijdagavond.

Het CPB noemt de berekeningen van FNV Bondgenoten niet realistisch. Maar de FNV blijft zich zorgen maken om de negatieve inkomenseffecten die dan kunnen optreden, zo meldt de Volkskrant. De vakcentrale wacht dan ook nog op “aanvullende voorstellen” van Kamp om die effecten “deels weg te poetsen”. Het CNV vindt het “ongelukkig” dat het CPB daar niet op heeft gewacht en nu met onvolledige cijfers komt.

Volgens FNV Bondgenoten zal het vooral voor mensen met een laag inkomen heel moeilijk worden om er voor te kiezen met 65 jaar te stoppen met werken. Het Centraal Planbureau (CPB) spreekt dit tegen: ook mensen met een laag inkomen die lang hebben gewerkt, zouden doorgaans voldoende aanvullend pensioen opgebouwd moeten hebben om die keuze te maken.

Lees verder bij de Volkskrant: Pensioenakkoord neemt vragen over koopkracht niet weg

Geef een reactie

Laatste reacties (45)