86

Pensioendeelnemers draaien op voor verlaging rekenrente

De Nederlandsche Bank heeft besloten de rekenrente te verlagen. En dat gaat iedereen in de portemonnee voelen

Dinsdag heeft de Nederlandsche Bank besloten om de rekenrente te verlagen. Tot grote ontsteltenis van FNV. De vakbond maakt zich grote zorgen dat de kans op het aanpassen van de pensioenen aan de lonen en prijzen, nu nóg kleiner wordt. ‘Werknemers en gepensioneerden gaan de gevolgen meteen in hun portemonnee voelen: ze krijgen minder indexatie en moeten meer premie betalen.’

FNV-bestuurder Gijs van Dijk:

Daarnaast zullen de dekkingsgraden van pensioenfondsen nog verder dalen. In combinatie met de huidige lage rente is dat zeer schadelijk voor de pensioenen van jong en oud.”

Van Dijk begrijpt niet waarom De Nederlandsche Bank juist op deze manier ingrijpt in het pensioensysteem.

“De pensioenen bevinden zich nu al in een onrustig vaarwater. Maar dit is niet het enige. Werknemers en gepensioneerden gaan de gevolgen meteen in hun portemonnee voelen: ze krijgen minder indexatie en moeten meer premie betalen.

Pensioenen worden dus duurder en dit is ook onder andere te zien in de koopkracht.

Kabinet aan zet

Pensioenfondsen worden vanaf woensdag al geconfronteerd met een veel lagere rekenrente dan verzekeraars. Dit terwijl de Eerste en Tweede Kamer eerder hebben gezegd dat zij niets voor deze maatregel voelen. De FNV gaat ervan uit dat het kabinet in overleg met het parlement alsnog de gevolgen van deze maatregel repareert.

NOS.nl: Pensioenfondsen bezorgd over besluit DNB 
Foto cc: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (86)