1

Pensioenfonds ABP zorgt voor onrust bij zieke deelnemers door afschaffing ANW-compensatie

Pensioenfonds ABP besloot vorige maand dat de ANW-compensatieregeling wordt afgeschaft. Dat betekent dat nabestaanden geen extra uitkering tot hun pensioenleeftijd meer krijgen wanneer de partner overlijdt. Het schrappen van die regeling leidde tot veel onrust, specifiek ook onder deelnemers van het pensioenfonds die op dit moment ernstig ziek of ongeneeslijk ziek zijn. Zij zien door het besluit van ABP plots de zekerheid in de toekomst van hun partner verdwijnen.

Na alle rumoer heeft het ABP besloten dat deelnemers aan het pensioenfonds zich aanvullend kunnen verzekeren. De nabestaanden van wie zich niet meer voor het risico kan verzekeren, zo belooft ABP, komen na het overlijden nog wel in aanmerking voor compensatie. “Als ze dood waren moest de partner een formulier naar het ABP sturen en dan zou het ABP bepalen of ze in aanmerking kwamen voor de compensatie”, schrijft het AD.

Het mislopen van de compensatie kan in sommige gevallen duizenden euro’s per jaar schelen. De onzekerheid waar nabestaanden in worden gehouden leidt dan ook tot veel verzet. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft inmiddels Kamervragen gestelde en wil dat de Autoriteit Financiële Markten gaat onderzoeken of de wijze waarop het ABP het schrappen van de ANW-compensatie heeft aangepakt wel door de beugel kan.

Inmiddels kunnen ook zieke deelnemers het formulier om zich aanvullend te verzekeren toch invullen. Het ABP heeft de regeling daartoe aangepast.

Geef een reactie

Laatste reactie