25

Pensioenfondsen investeren in Libische wapens

Uit onderzoek van RTL blijkt dat zes van de tien grootste Nederlandse pensioenfondsen investeren in wapenverkoop aan het land

In opdracht van RTL heeft het economisch onderzoeksbureau onderzoek gedaan naar investeringen van pensioenfondsen. Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat zes van de tien grootste pensioenfondsen investeert in bedrijven die zaken doen met het Libische regime.

Het onderzoek heeft alleen gekeken naar de tien grootste pensioenfondsen. Volgens de directeur van Profundo, Jan Willen van Gelder, gaat het hier om het topje van de ijsberg:
“Wij hebben tien pensioenfondsen onderzocht, waarvan er zes investeren in dit soort bedrijven. Als je bedenkt dat er 500 pensioenfondsen zijn, dan is er meer aan de hand.”

GroenLinks-Tweede Kamerlid Bruno Braakhuis spreekt in een reactie van ‘immorele’ transacties. Gerard Riemen van de Pensioenfederatie speelt de bal echter door naar de Verenigde Naties:

Wij vinden niet dat je van Pensioenfondsen een scherper beleid mag verwachten dan voor de Verenigde Naties of voor de overheid geldt. Het is raar dat het wel goed is als de overheid met exportsubsidies wapens levert aan Libië, maar dat het niet goed is als Nederlandse pensioenfondsen investeren in wapenfabrikanten die aan Libië leveren.

Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds, het Pensioenfonds voor de bouw, Pensioenfonds metaal en techniek, Pensioenfonds voor de Grafische bedrijven, het Spoorwegpensioenfonds en het Pensioenfonds Metalektro hebben in totaal zo’n 350 miljoen euro in aandelen en obligaties.

RTL: Pensioenfondsen in wapens Libië

cc-foto: Island-life

Geef een reactie

Laatste reacties (25)