16

Pensioenfondsen: Kabinet klunst met miljardenbezuiniging

Twee grote pensioenhervormingen leiden tot tegenvaller van vier miljard, waarschuwen pensioenfondsen

Het kabinet wil zo’n drie miljard euro bezuinigen op de pensioenen, maar dreigt met de twee huidige wetsvoorstellen juist het tegenovergestelde te bereiken. Daar waarschuwen pensioenfondsen voor. ABP heeft de gevolgen in kaart gebracht en gaat ervan uit dat het kabinet een tegenvaller van 4 miljard kan verwachten.

Het kabinet heeft twee wetsvoorstellen klaarliggen. Eén om het pensioensparen te versoberen en één om de pensioenpremies te verlagen. Het eerste plan lijkt in de Eerste Kamer kansloos. Desondanks heeft het kabinet er een bezuiniging van 2,9 miljard voor ingeboekt. Volgens de fondsen gaat staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) uit van de verkeerde veronderstelling. Zo heeft ze bijvoorbeeld de mogelijke effecten niet door laten rekenen. De fondsen schrijven in een recensie die in Den Haag circuleert:

Naar alle verwachting leidt de combinatie van de versobering van de pensioenen en het voorliggende wetsvoorstel tot een forse stijging van de pensioenpremies. Geschat wordt dat de besparing van 2,9 miljard euro al snel omslaat in een extra belastingtegenvaller van circa 1 miljard euro.

Het ABP heeft de gevolgen van de plannen van Klijnsma in kaart gebracht en gaat ervan uit dat wat er door de nieuwe regels extra aan belasting binnenkomt er aan de andere kant bij de overheid aan extra premie weer uit zal gaan, zodat er per saldo niks of nauwelijks iets overblijft.

NOS: Miljardenbezuinigingen in gevaar
De Volkskrant: Fondsen: tegenvaller 4 miljard bij uitvoering nieuwe pensioenhervormingen

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (16)