17

Pensioenfondsen krijgen meer lucht

Noodzakelijke kortingen mogen over meerdere jaren gespreid worden

De noodzakelijke verlaging van de pensioenfondsen mag onder voorwaarden over meerdere jaren gespreid worden. Pensioenfondsen mogen de kortingen ook beperken tot maximaal 7 procent per jaar. Dat heeft staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken heeft dat vandaag aan de Tweede Kamer geschreven.

De Krom, die de taken van de tot informateur benoemde minister Henk Kamp waarneemt, treft ook andere maatregelen om de pensioenfondsen meer lucht te geven. In overleg met De Nederlandsche Bank (DNB) wordt de rekenrente waarmee de fondsen hun vermogen op lange termijn moeten becijferen, aangepast. De rente wordt daardoor minder gevoelig voor schommelingen op de financiële markten.

Pensioenfondsen hebben op dit moment veel last van de lage rente, waardoor hun dekkingspercentage vaak ver onder de vereiste 105 procent uitkomt. Ondanks deze tegemoetkoming zijn de pensioenkortingen niet van de baan, schrijft De Krom. Ze kunnen volgens hem in 2013 wat omvang betreft wel beperkt blijven tot wat begin dit jaar al is aangekondigd. Toen lieten 103 pensioenfondsen weten in 2013 te moeten korten. Dat zullen er volgens Sociale Zaken nu 81 worden. Ook zullen de kortingen vaak wat lager zijn.

Volkskrant: Pensioenfondsen mogen kortingen spreiden over meerdere jaren

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)