4

Pensioenfondsen krijgen stresstest

DNB kan nog niet zeggen of de fondsen die de test niet halen aan strengere toezichtsmaatregelen worden onderworpen

De Nederlandse Bank gaat bij zeshonderd Nederlandse pensioenfondsen een stresstest afnemen. Daaruit moet blijken of de fondsen bestand zijn tegen een nieuwe crisis. Zeker honderden pensioenfondsen hebben nu al onvoldoende vermogen om aan alle deelnemers krediet te verlenen. Dat meldt het Financieel Dagblad.

Veel pensioenfondsen richten zich primair op lange termijn scenario’s waarbij rekening wordt gehouden met positieve beurs- en renteontwikkelingen. Maar daarmee nemen ze een risico omdat ze niet weten of die ontwikkelingen werkelijk ook positief zullen uitpakken.

De stresstesten moeten in kaart brengen hoeveel risico’s de fondsen op korte termijn lopen. Ook zal daaruit blijken of ze een eventuele tegenslag kunnen opvangen als blijkt dat de berekende rente- en aandelen inkomsten zullen tegenvallen.

Eerder dit jaar drong het ministerie van Sociale Zaken aan op het afnemen van stresstesten bij pensioenfondsen. DNB hoopt dat de testen extra druk zullen leggen op pensioenfondsbestuurders omdat de centrale bank aandringt op openheid van de resultaten van de stresstesten. Uit ervaring met de stresstesten in het bankwezen bleek al eerder dat die tactiek werkt. Na veel gesteggel kozen de banken uiteindelijk voor transparantie. Voorafgaand aan te testen wil DNB nog niet zeggen of pensioenfondsen die slecht uit de test komen aan strengere toezichtsmaatregelen worden onderworpen.

FD: Stresstest voor pensioenfondsen
cc-foto: Radio Nederland Wereldomroep

Geef een reactie

Laatste reacties (4)