37

Pensioenfondsen onder druk: volgend jaar extra korten

Grootste Nederlandse fonds ABP spreekt van 'zware en extreme' aantasting

Een groot deel van de pensioenfondsen moet vanaf volgend jaar extra korten op de pensioenen. De dekkingsgraden van de pensioenfondsen herstellen zich niet in het vereiste tempo om verlaging te kunnen voorkomen. Dat blijkt althans uit cijfers van vijf grote pensioenfondsen.

Kunstpauze
Het grootste fonds van Nederland, ABP, spreekt van ‘zware en extreme’ aantasting van de pensioenen. Een half jaar geleden dacht het nog dat een verlaging van het pensioen voorkomen kon worden, maar ABP kan dat nu niet langer garanderen.

De Pensioenfederatie houdt de ontwikkeling van de rente de komende maanden nauwgezet in de gaten. Deze zal de doorslaggevende factor zijn. Pijnlijke maatregelen op korte termijn worden niet geschuwd, om het stelsel op lange termijn in stand te kunnen houden.

ABP-voorzitter Brouwer wil maatregelen van het kabinet zien om te voorkomen dat er veel schade wordt aangericht aan de inkomenspositie van gepensioneerden. Het ministerie van Sociale Zaken kondigde eerder deze maand al aan de regels te willen versoepelen om grootschalige pensioenverlaging te voorkomen.

Niet alleen lijken de pensioenen nu te worden verlaagd, aan de andere kant moet de premie voor werkenden fors worden verhoogd.

De komende maanden overleggen de pensioenfondsen met het ministerie om tot een oplossing te komen.

Directeur van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, voorspelde begin dit jaar al dat van de ongeveer 450 pensioenfondsen zeker 125 zullen aankondigen dat ze de pensioenen moeten verlagen omdat ze niet voldoen aan de minimale dekkingsgraad van 105 procent.

NOS: Pensioenen verder onder druk

cc-foto: Tup Wanders

Geef een reactie

Laatste reacties (37)