Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Per direct verboden: downloaden uit illegale bron

  •  
10-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
124 keer bekeken
  •  
piratebay300_02.jpg
Kabinet maakt gebruik van uitspraak van het Europees Hof en maakt einde aan downloaden van films, muziek of series voor eigen gebruik
Het kabinet heeft besloten per direct het downloaden van films, series of muziek uit illegale bron per direct te verbieden. Dat heeft het ministerie van Justitie laten weten.
Aanleiding is de uitspraak van de hoogste rechtbank van de Europese Unie. Die oordeelde donderdag dat Nederland downloaden uit illegale bron niet meer mag toestaan. De uitspraak van het Europese Hof betrof de thuiskopieheffing, op bijvoorbeeld mp3’s en lege dvd’s. De heffing moet de houders van auteursrechten compenseren voor hun verlies, maar is te weinig. Volgens het hof zorgt het Nederlandse beleid voor oneerlijke concurrentie.
NRC legt uit:
Het Europese hoogste gerechtshof vindt dat een wet waarin geen enkel onderscheid wordt gemaakt tussen kopieën voor privégebruik die zijn vervaardigd uit geoorloofde bronnen, en kopieën voor privégebruik die zijn vervaardigd uit nagemaakte of vervalste bronnen, niet kan worden gedoogd. Volgens het hof wordt met de aanvaarding hiervan het verspreiden van illegaal werk aangemoedigd en komt daarmee de legale verkoop in het geding. Ook brengt het de rechten van auteurs in het geding.”
De wet hoeft niet aangepast te worden, omdat er al geen wet bestaat die illegaal downloaden toestond. Het werd alleen gedoogd.
Wie nu moet gaan toezien op de handhaving van het verbod en op welke manier het kabinet dat van plan is, is nog niet duidelijk.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.