Laatste update 11:10
84

Permafrost Noordpool dooit, 70 jaar eerder dan gedacht

De permafrost op checkpoints op de Canadese Noordpool is aan het dooien, 70 jaar eerder dan klimaatmodellen hadden voorspeld. Het is het zoveelste teken dat de klimaatcrisis nog ernstiger is – en de temperaturen sneller oplopen – dan waarmee rekening wordt gehouden door de regeringen die proberen mondiale afspraken te maken om het proces af te remmen.

Wetenschappers troffen bij hun expeditie een onherkenbaar veranderd terrein aan. In plaats van een ijslandschap troffen ze een landschap aan van plasjes en ontluikend groen. De ontdekking is alarmerend omdat zich onder het ijs van de permafrost grote hoeveelheden broeikasgassen bevinden die, wanneer ze vrijkomen, voor een nog grotere acceleratie van klimaatopwarming zullen zorgen.

Ook aan de Siberische kant van de Noordpool zijn de tekenen van de klimaatcrisis alarmerend. In de Noord-Siberische industriestad Norilsk sjokte een zwaar vermagerde ijsbeer het centrum in, nadat hij door het smelten van grote delen van zijn leefomgeving niet langer genoeg voedsel kon vinden in het wild. En in Groenland moesten sleehonden door enkeldiep water ploeteren, nadat er op een enkele dag 2 miljard ton ijs was gesmolten:

Cc-foto: Christian Hoiberg

Geef een reactie

Laatste reacties (84)