29

Pers niet minder objectief geworden

Nieuwsbronnen, zoals politici, zijn wel subjectiever taalgebruik gaan bezigen

Veel mensen hebben de indruk dat de pers minder objectief is dan vroeger. Die indruk klopt niet blijkt nu uit onderzoek van taalkundigen aan de Amsterdamse Vrije Universiteit. Journalisten zijn niet losser of subjectiever geworden in hun taalgebruik, hun bronnen wel, zo schrijft de Volkskrant vrijdag.

De taalkundigen van de VU zijn in krantenteksten op zoek gegaan subjectief taalgebruik. Dat zit bijvoorbeeld in bijvoeglijke naamwoorden waarin een mening verscholen ligt: ‘een uitzonderlijk vonnis’. ‘Een ingrijpende operatie’. ‘Een belachelijk idee’. En een tekst waarin woorden als jij, jullie, en zichzelf voorkomen, klinkt persoonlijker en minder formeel dan een verhaal waarin voor men en u is gekozen, zo meldt de Volkskrant.

Uit het onderzoek blijkt dat zowel subjectieve als informele termen in 2002 inderdaad vaker voorkomen dan in 1950. Het zijn echter niet de woorden van de journalisten zelf, maar vooral de citaten van bronnen die ze aanhalen. De verslaggever blijft formeel, maar de geciteerde persoon krijgt een emotionele en subjectieve mening mee.

Lees meer bij de Volkskrant: Geen tsunami van subjectievere mediaberichten

Foto-cc: Marjon Kruik

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (29)