10

‘Pers, wees open over afspraken met politiek’

Journalisten doen oproep aan collega's: Afspraken met de politiek zijn normaal, maar mag het publiek ook weten wat er is afgesproken?

In verkiezingstijd staan politici te trappelen om in de publiciteit te komen. Zij worden met open armen opgewacht door journalisten die alles van ze willen weten. Soms maken de twee afspraken. Over wat er wel en niet besproken wordt, bijvoorbeeld. Dat is normaal zeggen (tot nu toe) acht journalisten, waaronder Clairy Polak en Frenk van der Linden, maar mag het publiek daar wat meer inkijk in hebben?

De journalisten doen hun oproep in het vakblad Villamedia:

Oproep
Journalistiek is schatplichtig aan het publiek en verantwoording schuldig aan dat publiek. Niet op de laatste plaats als het gaat om politieke berichtgeving in verkiezingstijd.

Nederland staat weer een verkiezingscampagne te wachten. Kandidaten zullen de publicitaire limelights zoeken, en omgekeerd zullen journalisten competitie voeren om de juiste kandidaten op het goede moment in eigen programma’s, tijdschriften, kranten en websites te krijgen.

Daarbij worden (soms) afspraken gemaakt. Want waar de wet van vraag en aanbod geldt, kunnen politici zo nu en dan eisen stellen. Over de timing van een gesprek. Over al dan niet te bespreken onderwerpen. Over de vraag of andere gasten mogen aanschuiven. Over met wie wel en met wie niet in debat wordt gegaan. Over autorisatie.

Journalisten zullen zich weer regelmatig op het slappe koord van de onderhandelingsjournalistiek moeten begeven. Dat is op zich niet erg. Maar mag het publiek ook weten wat er is afgesproken?

Ondergetekenden pleiten ervoor dat journalisten bij komende onderhandelingen over politieke gesprekken als eerste eis zelf stellen dat – wat er ook afgesproken wordt – eventuele afspraken openbaar moeten zijn. Omdat het publiek in verkiezingstijd een belang heeft. Omdat de eerste loyaliteit van journalisten bij dat publiek zou moeten liggen.

Wij roepen journalisten op om onderhandelingsjournalistiek niet te laten verworden tot achterkamertjesjournalistiek. Om afspraken openbaar te maken. En politici of hun vertegenwoordigers erop te wijzen dat afspraken openbaar gemaakt (kunnen) worden. Om hun werk – kortom – op transparante wijze te verrichten.
Mee eens? Stuur een mail naar magazine@villamedia.nl en we plaatsen je naam op de lijst.

Theo Dersjant, docent journalistiek, Fontys Tilburg
Frénk van der Linden, free lance interviewer
Clairy Polak, presentator/interviewer
Dolf Rogmans, hoofdredacteur Villamedia
Kim Spanjers, Brabants Dagblad
Laurens van Wouwe, freelance
Paul Vereijken, Eindhovens Dagblad
Karolien Koolhof, BN DeStem

Moeten wij inderdaad alles weten over de afspraken tussen pers en politiek?

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)