11

‘Personeelstekort ggz leidt tot dodelijke slachtoffers’

In bijna de helft van de onderzochte ggz-calamiteitsrapportages van de afgelopen anderhalf jaar speelde personeelstekort een rol. Dat concludeert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in een nieuw rapport, dat op verzoek van dagblad Trouw en De Groene Amsterdammer werd uitgevoerd. In 20 procent van de gevallen was het tekort “de grondoorzaak” en in een kwart speelde het “een nadrukkelijke rol”.

In hoeveel gevallen een personeelstekort een rol speelde bij een calamiteit met dodelijke afloop, is niet bekend, maar de IGJ bevestigt dat er wel dodelijke slachtoffers zijn te betreuren. Bijvoorbeeld door een suïcide, brand, medicatiefouten of een geweldincident.
Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS is verontrust door het bericht en gaat in gesprek met bestuurders van ggz-instellingen:

We moeten precies weten hoe het zit om gericht actie te ondernemen. Dat vind ik belangrijk voor patiënten, familieleden en medewerkers.

Volgens de staatssecretaris doet het kabinet al veel om meer mensen aan het werk te krijgen in de ggz, zoals 20 miljoen euro uittrekken voor opleidingsplekken in 2019.

Cc-foto: Judit Klein

Geef een reactie

Laatste reacties (11)