27

Persoonsgebonden budget uitgekleed terug

Wie thuis woont of in een kleinschalige woongemeenschap krijgt ruim 7300 euro minder

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) stelt de aanvraag voor het persoongebonden budget (pgb) per 1 januari 2011 weer open. De regeling waarbij mensen budget krijgen om zelf zorg in te kopen, wordt dan weer beschikbaar, maar dan wel in een afgeslankte vorm.

Oud-minister van Volksgezondheid Ab Klink kondigde afgelopen zomer een stop aan op de aanvraag van het pgb. Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten stelt de regeling nu weer beschikbaar, maar wil de kosten wel binnen de perken te houden. Dat doet ze onder andere door aanvragers die thuis wonen of in een kleinschalige woongemeenschap te korten met 7300 euro.

Om de pgb ‘meer solide en toekomstvast’ te maken, moet ook de fraude aangepakt worden. Veldhijzen van Zanten wil in het eerste jaar vaker en onaangekondigde controles uitvoeren. Ook wordt aan mensen zonder vaste verblijfsplaats en mensen met schulden geen pgb meer verstrekt.

Uiteindelijk wil de staatssecretaris het recht op een pgb met een wet regelen die per 2014 moet ingaan. De pgb-uitgave steeg van 1 miljard in 2005 naar 2,4 miljard in 2010. Inmiddels maken in Nederland bijna 135.000 mensen gebruik van de regeling.

NOS: Pgb-regeling keert soberder terug

cc-foto: Lambertwm

Geef een reactie

Laatste reacties (27)