9

Persvrijheid in Turkije onder druk

Bijna honderd journalisten in Turkse gevangenissen

De persvrijheid in Turkije staat meer en meer onder druk. Turkse voorvechters van de mensenrechten waarschuwen dat de regering van premier Erdogan media intimideert en journalisten laat arresteren en hen met financiële middelen het werken onmogelijk probeert te maken. De Amerikaanse krant New York Times wijdt een artikel aan de rechtszaak die woensdag in Istanbul is begonnen tegen journalist Nedim Sener.

Een jaar geleden deed Nedim Sener onderzoek naar een groepering die terreuraanslagen zou beramen op de op islamitisch leest geschoeide regering Erdogan. Nu wordt hij ervan beschuldigd onderdeel te zijn van dit complot. Volgens mensenrechtorganisaties maakt zijn arrestatie deel uit van een politiek zuivering van critici van de regering, zo schrijft de New York Times (NYT).

Sener, die al twintig jaar werkt aan het blootleggen van corruptie bij de overheid, is van de in totaal dertien mensen die ervan worden verdacht deel te nemen aan een terroristische organisatie. Onder de andere verdachten zijn de hoofdredacteur van een seculiere website die uitgesproken kritisch is over de regering en journalist Ahmet Sik. Sik schreef dat een islamistische beweging gelieerd aan Abdullah Gülen, de controversiële geestelijke die in de Amerikaanse staat Pennsylvania leeft, de Turkse strijdkrachten heeft geïnfiltreerd.

Europa en de VS zien Turkije als lichtend voorbeeld van een islamitische democratie, dat opgevolgd zou kunnen worden door bijvoorbeeld Egypte en andere Arabische landen waar nu politieke onrust heerst. Maar Turkse mensenrechtenactivisten wijzen op de harde aanpak van onwelgevallige pers door de regering Erdogan. Op het moment zitten er, volgens de Turkse journalistenbond, 97 mensen uit de nieuwsmedia in de gevangenis, waaronder journalisten, uitgevers en distributeurs. Volgens sommige mensenrechtenorganisaties is dat meer dan in China. De Turkse regering spreekt dit getal tegen en zegt dat de meeste van deze mensen zijn beschuldigd van zaken die niet met hun journalistieke werk te maken hebben.

Nedim Sener, nog altijd strijdvaardig, verklaarde woensdag voor de rechtbank dat de politie hem in de val heeft gelokt. “In elf maanden tijd heb ik geen enkele kans gekregen om mezelf te verdedigen”, zei hij. “Ik ben het slachtoffer van een wraakactie en niets minder.”

Het Europese Hof voor de Mensenrechten kreeg in 2011 bijna 9000 klachten over Turkije binnen, zo schrijft NYT. In 2009 waren dat er nog 6500.

Lees meer bij NYT: Charges Against Journalists Dim the Democratic Glow in Turkey

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (9)