3

Pest dwingt Chinese stad in quarantaine

30.000 Chinezen in Yuman kunnen een week lang niet hun stad uit

De inwoners van de Chinese stad Yumen zijn volledig in quarantaine gezet. Men vreest voor uitbraak van de pest omdat een man in een nabijgelegen dorp is overleden aan builenpest, de meest voorkomende vorm van pest.

De stad in de provincie Gansu wordt zeker nog een week afgesloten. Er mogen geen mensen in- of uitreizen. Om de stad af te sluiten zijn er tien checkpoint neergezet, schrijft The Independent

In totaal zijn 151 mensen in contact geweest met de overleden man. Zij zijn om die reden onder directe observatie gezet. Het is volgens het Chinese persbureau Xinhua nog niet bekend of iemand anders de ziekte onder de leden heeft.

De omgekomen dorpeling zou op zijn landgoed een marmot hebben gedood, deze in stukken hebben gesneden en aan zijn hond hebben gevoerd. Daarna kreeg hij koorts en is hij opgenomen in het ziekenhuis van Yumen. Hij overleed afgelopen woensdag aan de ziekte. De volgende dag is direct actie ondernomen door de gezondheidsautoriteiten in Gansu.

De builenpest wordt door de Wereld Gezondheidsorganisatie gezien als één van de meest dodelijke ziekten. Hoewel er nu antibiotica voor is, kan de ziekte erg snel om zich heen grijpen. De infectie wordt verspreid door ratten vlooien en kan toevallen en koorts veroorzaken. In de 14de eeuw bezweken miljoenen Europeanen aan de bacteriële infectie. Ook in de 19de eeuw kwam er nog een zelfde uitbraak voor in China.

cc-foto: Marco Bono

Geef een reactie

Laatste reacties (3)