23

Petitie eist openheid Britse regering over doden door stoppen uitkering

Inmiddels bijna 250.000 keer getekend

Voor de regering is het slechts een statistiek: 49 doden op een spreadsheet. Maar achter de cijfers zitten mensen die angstig en verward zijn over veranderingen in hun uitkering. Van sommigen wordt gevreesd dat ze als gevolg daarvan zelfmoord hebben gepleegd.

Dat schrijft The Mirror. De genoemde 49 sterfgevallen betreffen mensen die sinds februari 2012 zijn geregistreerd door de Department for Work and Pensions. Die dienst is daartoe verplicht als mensen waar zij mee te maken hebben een niet natuurlijke dood sterven. Onder hen bijvoorbeeld Mark Wood, die nadat zijn uitkering en huursubsidie was stopgezet, omdat men vond dat hij best kon werken, in 2013 stierf van ondervoeding. Hij woog toen nog 39 kilo. En Stephanie Bottrill van 53, die het niet kon verkroppen dat ze uit haar huis werd gezet en daarom zelfmoord pleegde. Aaron Lane werd behandeld voor een psychose, toen hij te horen kreeg dat hij moet werken. Niet lang daarna pleegde ook hij zelfmoord.

De dienst is niet verplicht openheid van zaken te geven over de sterfgevallen die zij onderzoeken en de regering Cameron weigert dat te doen. Volgens verantwoordelijk bewindspersoon Iain Duncan Smith is het vrijgeven van de informatie ‘contrair aan het publieke belang’. Inmiddels is de petitie om daar verandering in te brengen getekend door bijna 250.000 mensen. Een van de actievoerders, Anita Bellows:

Ik geloof dat de 49 mensen op de lijst slechts het topje van de ijsberg vormen, omdat de DWP geen systeem heeft waarbij ze van elk sterfgeval de details doorkrijgen. Ik vermoed dat  er veel meer gevallen zijn die niet zijn gerapporteerd en onderzocht.

Research heeft eerder al laten zien dat 6 van de 10 mensen die hun uitkering hebben verloren geestelijke problemen hebben. Er zijn ook gevallen bekend van mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun uitkering kwijt zijn geraakt.En het eind is nog niet in zicht, aangezien de verantwoordelijke bewindspersoon, Ian Duncan Smith nog 12 miljard pond extra aan bezuinigingen op de uitkeringen moet realiseren.

Inmiddels hebben ook de kranten Sunday People en The Mirror zich bij de campagne voor openheid aangesloten.

Geef een reactie

Laatste reacties (23)