584

PETITIE: Rutte, Red Wikileaks!

Nederland, bied Julian Assange politiek asiel ... Teken de petitie!

Het voortbestaan van de site WikiLeaks wordt ernstig bedreigd. De oprichter en drijvende kracht achter deze site, Julian Assange, kan ieder moment gearresteerd worden zonder dat duidelijk is hoe verstrekkend de gevolgen daarvan zullen zijn.


Nederland is van oudsher een land dat onderdak biedt aan mensen die zich inzetten voor de vrijheid van meningsuiting. En die praktijk duurt tot op de dag van vandaag voort. Het beste voorbeeld daarvan op dit moment is Geert Wilders. Wij laten ons niet intimideren, door geen enkele ideologie of vreemde mogendheid en garanderen zijn recht om zich uit te spreken en zich vrij te bewegen. Ongeacht de kosten.

Nu wordt Julian Assange bedreigd. Tal van regeringen, bedrijven en organisaties hebben inmiddels een appeltje met hem te schillen. Wij willen dat Nederland hem en zijn site beschermen.

In het regeerakkoord 2010 staat: ‘Het kabinet bevordert een vrij en open internet’. Die belofte is nu aan de orde. Wij vragen premier Rutte te beloven dat WikiLeaks in Nederland onderdak kan vinden en dat de site beschermd wordt tegen pogingen om deze uit de lucht te halen.

We vragen premier Rutte te beloven dat de Nederlandse politie- en opsporingsdiensten het arrestatiebevel van Interpol negeren.

Nederland biedt Julian Assange politiek asiel aan en geeft hem een verblijfsvergunning met vluchtelingenstatus zodat hij zich hier vrij kan vestigen en tot in de hoogste instanties kan procederen tegen eventuele veroordelingen.

Met deze actie bevordert Nederland de vrijheid van meningsuiting en de internationale rechtspraak opdat we voorkomen dat Julian Assange en WikiLeaks met oneigenlijke middelen het zwijgen worden opgelegd.

Onderteken hier de petitie Red Wikileaks (en bevestig vervolgens per email)

Update 21.50
De site www.wikileaks.nl is uit de lucht gehaald. De website is via een aantal andere Nederlandse adressen nog wel bereikbaar. De url’s: wikileaks.renout.nl/, wikileaks.synssans.nl en cablegate.3blog.nl. Ook is de website  nog steeds te bereiken via het IP-adres http://213.251.145.96/.

Update 00.05

Na een paar uur onbereikbaar te zijn geweest, is de site www.wikileaks.nl weer bereikbaar. Wat de oorzaak van de onbereikbaarheid was, is niet bekend. 

Update maandag 6 december
De Zwitserse bankrekening van Assange is maandag geblokkeerd. Dat meldt de financiële tak van de Zwitserse Swiss Post. Naar de postbankrekening werden donaties overgemaakt omdat de eigen rekening van Wikileaks al was geblokkeerd door Paypal.

Bij het openen van zijn bankrekening zou Assange hebben opgegeven dat hij in Genève woonde, maar dat gegeven klopt niet volgens de bank. Assange kan nu alleen geld opnemen via een Zwitsers-IJslands creditcardbedrijf en via bankrekeningen in Duitsland en IJsland.

Update maandag, 21.20

Julian Assange wil met de Britse politie praten. Dat meldt The Guardian maandagavond. De advocaten die Assange in Groot-Brittannië bevestigen dat er een vanuit Zweden een verzoek is gekomen om hem uit te leveren. Zij zeggen alles te zullen doen om dat te voorkomen. Momenteel wordt gewerkt aan een ontmoeting tussen Assange en de Britse politie.
RNW: Three new Dutch mirror sites for WikiLeaks

Geef een reactie

Laatste reacties (584)