68

Petitie tegen monopolie SBS6 op WK-huldiging

[Update 17:00] NOS en SBS gaan toch samenwerken ... Zelfs Kamervragen gesteld ... Commerciële zender koopt rechten en mag als enige op podium bij huldiging ... NOS not amused ... Amateur-filmmaker Chris de Zeeuw start petitie tegen commercialisering volksfeest

SBS6 heeft van de KNVB de exclusieve rechten gekocht om de huldiging van het Nederlands elftal aanstaande dinsdag in Amsterdam te filmen. De zender mag als enige met een verslaggever en een camera op het podium op het Museumplein. De NOS is teleurgesteld. Amateur filmmaker Chris de Zeeuw is een petitie gestart tegen deze vergaande commercialisering van een volksfeest.

De Zeeuw heeft de petitie Oranje is van ons allemaal online gezet en plaatst daarbij deze verklaring:

Wij, elke burger uit binnen- en buitenland die zich aangesproken voelt, constateren dat het (eventuele) grootste volksfeest (ooit) vercommercialiseerd wordt. En verzoeken de KNVB de Publieke Omroep toestemming te geven deze (eventuele) historische dag in zijn geheel vanuit alle mogelijke journalistieke (camera)posities in beeld te brengen.
Elke burger kan deze beelden vervolgens gebruiken en zijn eigen uitzending bouwen.
Dit is naar onze mening een volksfeest dat heel Nederland en daarbuiten bij elkaar brengt en niemand uitsluit. Oranje is van ons allemaal.

Bij winst, maakt Oranje een rondvaart door Amsterdam en dan mag SBS wederom als enige op de boot met de spelers en de technische staf.

De NOS is verbaasd en teleurgesteld over de afspraken, zo laat de omroep weten. De NOS zal de huldiging wel rechtstreeks uitzenden, maar zal het vooralsnog zonder gesprekjes met de spelers moeten doen.

NOS-directeur Jan de Jong vindt dat alle omroepen de gelegenheid moeten krijgen om hun journalistieke werk te kunnen doen. Op NOS.nl zegt hij: “Een paar momenten waarop wij ons journalistieke werk kunnen doen en we zijn tevreden.”

Update 14:00 Het CDA stelt vrijdag Kamervragen over de exclusieve uitzendrechten van de huldiging van het Nederlands elftal die SBS 6 heeft bemachtigd. Kamerlid Joop Atsma vindt dat de KNVB dinsdag alle media in de gelegenheid moet stellen om voor een breed publiek verslag te kunnen doen van het volksfeest in Amsterdam.

Ik vraag me af of de overheden betrokken zijn bij de overeenkomst tussen SBS 6 en de KNVB en wat de inhoud is van de gemaakte afspraken. Ik vind dat de huldiging een publieksevenement is dat niet exclusief gegund kan worden aan een commerciële zender.”

Update 17:00 SBS6 en de NOS zullen de huldiging van Oranje, dinsdag in Amsterdam, gezamenlijk in beeld brengen, zo meldt de Volkskrant. Alle festiviteiten, inclusief een eventuele boottocht en de ‘bordesscène’ op het Museumplein, zijn zowel via SBS 6 als via de NOS op Nederland 1 live te volgen. De omroepen hebben afgesproken dat de NOS de hele registratie van de huldiging voor zijn rekening neemt en deze beelden één op één aan SBS 6 doorzet. Tijdens de boottocht, die alleen doorgaat als het Nederlands elftal wereldkampioen wordt, vaart een ‘neutrale’ voetbalverslaggever van KNVB TV mee om spelers en staf te interviewen voor SBS 6 en de NOS. SBS-directeur Eric van Stade laat wel weten dat het podium en de ruimte achter het podium, waar bijvoorbeeld ook de spelersvrouwen zijn, exclusief blijft voor SBS.

Het is voor ons het allerbelangrijkste dat heel Nederland kan meegenieten van alle beelden van wat hopelijk een historische dag in de geschiedenis van ons land gaat worden.”

Daarmee lijkt een einde gekomen aan deze voetbalsoap.

Geef een reactie

Laatste reacties (68)