8

‘Petraeus ging bovenal vreemd met de media’

Media brengen CIA-directeur ten val vanwege seksschandaal, maar wie kijkt er kritisch naar hoe de media Petraeus naar de troon hielpen?

Het doek is gevallen voor CIA-directeur generaal David Petraeus. Eind vorig week diende hij zijn ontslag in vanwege de onthulling van zijn affaire met Paula Broadwell. Seksschandalen doen het goed in de media, maar in deze zaak verdoezelt het de werkwijze van een ‘indrukwekkende kerel’, schrijft journalist Michael Hastings. “Petraeus sliep misschien met een aantal vrouwen”, schrijft Hastings op Buzzfeed, “Maar bovenal met de media”.

Volgens Hastings, die de generaal al meer dan 7 jaar intensief volgt, is Petraeus’ gehele filosofie gebaseerd op het verzwijgen van de waarheid, bedrog en een vals imago. Gedurende zijn hele carrière wist hij ‘zogenaamde’ journalisten van niet mis te verstane media voor zijn karretje te spannen. Zij bouwden aan het imperium van Petraeus, om hem vervolgens weer van die troon af te stoten.

De affaire met Broadwell kwam aan het licht doordat de biografe het Amerikaanse Congres met anonieme mailtjes bestookte over de generaal. Ze zou zich bedreigd voelen en worden lastiggevallen met e-mails. Uit onderzoek van de FBI bleek later dat het om Broadwell ging, de biografe van Petraeus die de bestseller ‘All In’ schreef. Een boek dat eerder al kritiek kreeg vanwege de verheerlijking van Petraeus. In een persoonlijke noot bedankt ze hem voor een “once-in-a-lifetime education as well as his candor, trust and support”.

Petraeus wordt gezien als degene die voor president Bush een militaire afgang in Irak wist te voorkomen. Het beeld van de bijna ‘onmenselijke generaal’ die altijd de goede beslissingen nam is tot stand genomen door journalisten die hij voor zijn karretje wist te spannen.

Hastings:

De oorlog in Afghanistan was een misser en zal dat altijd blijven. Petraeus maakte verschrikkelijke deals met mannen als Abdul Razzik en andere Afghaanse gangsters. Hij liet mensen ombrengen terwijl dat niet nodig was. Niets van dit alles wordt relevant gevonden en heeft geen enkele kras op zijn reputatie opgeleverd.”

Voordat Broadwell de biografie over Petraeus schreef, waren er andere journalisten die hem omhoog hielpen. Petraeus wist hen slim te bespelen door hen aan de ene kant ‘geheime’ informatie toe te spelen en aan de andere kant te gebruiken om zijn eigen programma bij hun op de politieke agenda te krijgen. Petraeus’ eerste biografe Linda Robinson bijvoorbeeld. Zij kreeg na publicatie van zijn eerste biografie een baan aangeboden op zijn departement en werd door hem persoonlijk betaald voor haar boek.

Een andere trouwe supporter blijkt Tom Ricks, voormalig journalist van de Washington Post. Als ‘onofficiële’ persagent zette hij een mediastrategie voor Petraeus uit en sleepte Broadwell mee in dat programma. Ricks wist connecties te leggen met journalisten van andere kranten. Zo kreeg New York Times journalist Thom Shanker geld en een baan van het Center For A New American Security (CNAS), een denktank opgezet door Petraeus, terwijl Shanker verslag bleef doen over het Pentagon. Ook andere beroemde journalisten als Robert Kaplan en David Cloud schreven samen een bibliotheek vol aan hagiografieën over Petraeus terwijl ze een kantoor deelden op het CNAS met gepensioneerde generaals van wie zij letterlijk de citaten overschreven. 

De laatste alinea van Hastings’ artikel zegt meer dan de meesten stukken die over de affaire van Petraeus in de media zijn verschenen.

“Voordat Dave voor Paula viel, vielen wij voor Dave. Hij probeerde ons te overtuigen dat helden geen ‘menselijke kant’ hebben, maar helden zijn ook maar mensen, net als wij, en soms zelfs nog erger.

cc-foto: Isaf Media

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (8)