Laatste update 16:08
9

Petry, partijleider extreem-rechtse AfD wil vanwege kritiek uit partij stappen

Frauke Petry, partijleider van de Duitse extreem-rechtse AfD overweegt uit de partij te stappen. In een interview met de Berlijnse krant Der Tagesspiegel zegt zij moeite te hebben met iedereen bij elkaar houden en alle kritiek die zij over zich heen krijgt. Eerder raakte een partijvoorzitter in opspraak door extremistische uitingen en werd Petry ervan beschuldigd het AfD niet te kunnen runnen.

De Thüringse partijvoorzitter Björn Höcke veroorzaakte veel ophef toen hij anti-semitische uitspraken deed. Hij omschreef de Duitse Holocaust-herdenking als ‘verlammende herinneringspolitiek’ en pleitte voor meer aandacht voor ‘onze eigen slachtoffers’.

Toen Petry de partijvoorzitter vanwege de uitlatingen wilde royeren kreeg zij veel kritiek van prominente partijleden. Vorige week barstte zij in tranen uit toen haar bij een partijbijeenkomst werd gevraagd om af te treden omdat zij de partij zou verdelen.

Het AfD wordt door Petry en Georg Meuthen uit de zuidelijke deelstaat Baden-Württemberg geleid. In de Tagesspiegel zegt zij:

Politiek moet je nooit persoonlijk nemen. Maar ontkennen dat het iets doet, zou gelogen zijn. Zo zie ik het nu ook, na meer dan vier jaar in de AfD, die een enorme inspanning zijn geweest en waardoor een normaal leven niet mogelijk was.

Volgens de peilingen staat het AfD op minder dan tien procent nu. Dat zou mede door de interne strubbelingen komen.

cc foto: Metropolico.org

Geef een reactie

Laatste reacties (9)