Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

PGB-drama duurt voort

  •  
02-03-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
vanrijn300_03.jpg
Uitbetaling hulpverleners verloopt nog altijd problematisch ... Na twee maanden werken nog steeds geen salaris ... Staatssecretaris Van Rijn: 'Slechts bij 1 procent vertraging' ... Belangenvereniging: '51 procent is nog niet betaald' 
Sinds dit jaar is er een nieuw pgb-uitbetalingssysteem van kracht, maar de verwerking van de uitbetalingen verloopt niet bepaald van een leien dakje. Nieuwsuur meldt dat de uitbetaling nog steeds voor veel problemen zorgt; er zijn nog steeds zorgverleners en kleinschalige zorginstellingen die wachten op de vergoeding voor de maand januari.
RTEmagicC_vanrijn850.jpg
Staatssecretaris Martin van Rijn zal zich dinsdag in de Tweede Kamer moeten verantwoorden voor de uitbetalingsproblemen bij de SVB. De staatssecretaris zei eerder dat in maar 1 procent van de gevallen de uitbetaling niet op tijd plaatsvindt. Dat is niet waar, zo zegt de Branchevereniging Kleinschalige Zorg (BVKZ). Uit een eigen inventarisatie onder 35 pgb-gefinancierde zorgaanbieders blijkt volgens BVKZ dat 51 procent van de facturen van januari nog niet is betaald.
Per 1 januari dit jaar is er een nieuw pgb-uitbetalingssysteem van kracht. Vroeger kregen patiënten met een persoonsgebonden budget zelf hun zorgbudget om hun zorgverleners van te kunnen betalen. Dat loopt nu via de SVB. Maar omdat het zo chaotisch gaat, zijn er nu noodscenario’s van kracht, schrijft Nieuwsuur.
Belangenvereniging Per Saldo zegt elke dag van zo’n honderd budgethouders te horen te krijgen dat er niet is betaald over de maand januari. Ook zouden er dagelijks meldingen binnen komen over onvolledige betalingen, dubbele betalingen, of betalingen aan derden die niet bij de budgethouder werken.
Bij sommige gemeenten kunnen mensen met problemen aankloppen. Bijvoorbeeld in Brunssum. Nieuwsuur schrijft hierover:
Brunssum is in februari overspoeld met telefoontjes van budgethouders en zorgverleners. De gemeente heeft maar 533 pgb’ers, maar toch klopten 200 mensen bij de gemeente aan. Zij zijn te laat of niet uitbetaald of de bedragen zijn te hoog of te laag. Ook worden mensen betaald die vallen onder een andere gemeente of onder een andere wet. Het geld van Brunssum wordt soms dus onjuist besteed door de SVB.
De gemeente probeert voor iedereen bij de SVB uit te zoeken waar het misgaat. Alleen in echte noodsituaties keert de gemeente een voorschot uit. “Als mensen de huur niet meer kunnen betalen of geen boodschappen meer kunnen doen, keren wij een bedrag uit”, zegt CDA-wethouder Thomas Gelissen. Inmiddels hebben elf zorgverleners van Brunssum een voorschot ontvangen.
In Maastricht zagen ze vorig jaar de bui al hangen en dus doen ze het daar anders. In totaal heeft de gemeente Maastricht 2500 budgethouders. 1200 ‘sociaal zwakkere burgers’ hoeven geen zaken te doen met de SVB, maar krijgen hun vergoeding op de oude manier via de gemeente.
Wethouder Jack Gerats (SP) legt uit:
Wij zagen afgelopen najaar na overleg met het ministerie al aankomen dat er grote problemen zouden ontstaan. Het is allemaal te snel gegaan, te complex en te onduidelijk voor veel mensen. Wij zijn hier in Maastricht burgerlijk ongehoorzaam. We hebben de randen van de wet opgezocht, maar we gaan liever uit van mensen dan van regels.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.