7

PGGM en ABP dreigen mee te gaan betalen aan executies

Groot tekort in VS aan gif ... De pensioenbeleggers hebben aandelen in farmaceutisch bedrijf dat spierverslappers produceert 

Pensioenbeleggers PGGM en ABP blijken bijna mee te hebben betaald aan een middel waarmee in de VS gevangenen zouden worden geëxecuteerd. Beide pensioenbeleggers hebben voor miljoenen euro’s aan aandelen in handen van het Amerikaanse bedrijf Mylan. De Nederlandse pensioenbeleggers hebben het bedrijf laten weten hier niet aan mee te willen werken.

Het draait allemaal om rocuroniumbromide, een spierverslapper. Mylan levert het middel al langer aan ziekenhuizen, maar Amerikaanse gevangenissen zijn van plan om het middel toe te voegen aan hun dodelijke ‘cocktails’ waarmee gevangenen worden gedood. De gevangenissen zitten namelijk met een groot tekort aan dodelijke injecties en hopen op deze wijze de lijst met ter dood veroordeelden af te kunnen werken.

PGGM heeft een brief gestuurd aan Mylan waarin het aangeeft middels een contract zekerheid te willen krijgen over de toegankelijkheid van het middel voor gevangenissen, en dat gevangenissen deze niet via de groothandel alsnog kunnen inslaan.

Mylan Inc weigert volgens mensenrechtenorganisatie Reprieve leveranties aan gevangenissen uit te sluiten. 

Een woordvoerder van de organisatie laat weten dat er geen tijd te verliezen valt:

We moeten snel zijn. Wat ze nu inslaan blijft twee jaar goed.

Zowel PGGM als ABP zeggen actie te zullen ondernemen om medewerking aan executies op Amerikaanse gevangenissen te voorkomen. Het Amerikaanse systeem van executies is zeer omstreden omdat het niet waterdicht is.  Zo maken bijvoorbeeld zwarte Amerikanen meer kans kans om ter dood veroordeeld te worden, en een eventuele uitvoering is onomkeerbaar. 

Bovendien zijn Amerikaanse gevangenissen private ondernemingen, waar in Nederland gevangenissen staatseigendom zijn. Iets waar Nederland ook steeds meer voor begint te voelen.

Volkskrant Pensioenbeleggers tegen levering executiemiddel aan gevangenissen

Cc-foto: Flickr Thomas Hawk

Geef een reactie

Laatste reacties (7)