47

PGGM stopt met indirect investeren in illegale nederzettingen

Pensioenfonds staakt beleggen in vijf Israëlische banken, vanwege financiering van de bouw van joodse nederzettingen

PGGM, het grootste pensioenfonds in Nederland, stopt met het beleggen in vijf Israëlische banken. Reden: De banken zijn betrokken bij de financiering van de bouw van joodse nederzetting, op bezet Palestijns gebied.

Volgens de Verenigde Naties zijn de nederzettingen illegaal. Dat was reden voor PGGM om met de banken in gesprek te gaan. Nadat is gebleken dat dialoog geen verandering teweeg zal brengen, heeft het pensioenfonds besloten niet langer in deze ondernemingen te investeren.

De banken – Bank Hapoalim, Bank Leumi, First International Bank of Israel, Istrael Discount Bank en Mizrahi Tefahot – volharden dat de wetten in Israël hen niet verbieden om hun diensten te verlenen aan de nederzettingen.

PGGM, dat met een beheerd vermogen van zo’n 150 miljard euro één van de grootste pensioenfondsen van Nederland is, is het derde bedrijf dat de afgelopen weken heeft besloten de activiteiten met bedrijven die actief zijn in de illegale nederzettingen, te staken. Eerder stopte waterbedrijf Vitens de samenwerking met Mekorot. Royal HaskoningDHV beëindigde onlangs de betrokkenheid bij de bouw van een afvalwaterzuiveringsproject in Oost-Jeruzalem.

De Volkskrant: PGGM stopt met beleggen in Israëlische banken uit protest tegen nederzettingen

cc-foto: Mystic_Mabel

Geef een reactie

Laatste reacties (47)