8

Philips leverde NSA-telefoons aan Nederlandse overheid

Elektronicaconcern 'liep aan leiband' Amerikaanse inlichtingendienst om opdrachten van NAVO binnen te halen

Philips heeft jarenlang intensief samengewerkt met de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Het elektronicabedrijf verkocht beveiligde telefoons aan de Nederlandse overheid waarvaan de versleuteling gemaakt was door medewerkers van de NSA en de Britse tegenhangers GCHQ (Government Communications Headquarters). Dat schrijft Philips-biograaf Marcel Metze in De Groene Amsterdammer die woensdag verschijnt.

Het Nederlandse leger en ambassades hebben de versleutelde telefoons tot een paar geleden nog gebruikt, schrijft ook de Volkskrant naar aanleiding van het artikel van Metze in de Groene. Hiermee bevond de NSA zich in het hart van het Nederlandse militaire en diplomatieke verkeer.
Uit archiefonderzoek en gesprekken met voormalige medewerkers van Philips-dochter Ultra Sonore Fabricage Afdeling (USFA), de cryptografische afdeling van het concern, rijst het vermoeden dat het bedrijf wel met de Amerikanen moest samenwerken. Zonder de NSA-input maakten de Nederlanders geen kans op opdrachten van NAVO-landen.

Groene: Philips werkte jarenlang samen met de NSA

Volkskrant: Philips werkte jarenlang intensief samen met NSA-spionnen

Geef een reactie

Laatste reacties (8)