Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Philips leverde NSA-telefoons aan Nederlandse overheid

  •  
29-01-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_beveiligdetelefoon_MattReinbold_
Elektronicaconcern 'liep aan leiband' Amerikaanse inlichtingendienst om opdrachten van NAVO binnen te halen
Philips heeft jarenlang intensief samengewerkt met de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Het elektronicabedrijf verkocht beveiligde telefoons aan de Nederlandse overheid waarvaan de versleuteling gemaakt was door medewerkers van de NSA en de Britse tegenhangers GCHQ (Government Communications Headquarters). Dat schrijft Philips-biograaf Marcel Metze in De Groene Amsterdammer die woensdag verschijnt.
Het Nederlandse leger en ambassades hebben de versleutelde telefoons tot een paar geleden nog gebruikt, schrijft ook de Volkskrant naar aanleiding van het artikel van Metze in de Groene. Hiermee bevond de NSA zich in het hart van het Nederlandse militaire en diplomatieke verkeer. Uit archiefonderzoek en gesprekken met voormalige medewerkers van Philips-dochter Ultra Sonore Fabricage Afdeling (USFA), de cryptografische afdeling van het concern, rijst het vermoeden dat het bedrijf wel met de Amerikanen moest samenwerken. Zonder de NSA-input maakten de Nederlanders geen kans op opdrachten van NAVO-landen.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.