33

Pianist moet land uit want ‘geen bijdrage aan cultuur in Nederland’

Update: zaak leidt tot spanningen in het Rotterdams college ... Actie opgezet om niet verlengen visum

Pianist Harimade Kusuma studeerde af aan het Amsterdamse conservatorium als concertpianist en werkt als muziekdocent aan het Rudolp Steiner College in Rotterdam. Hij begeleidt conservatoriumstudenten bij uitvoeringen maar volgens Nederland dienen zijn activiteiten ‘geen wezenlijk Nederlands economisch en cultureel belang’. En daarom mag hij niet langer in Nederland blijven. Vrienden en bekenden zijn een actie gestart om Kusuma in Nederland te houden.

Een petitie voor de man is inmiddels ruim 6800 keer ondertekend. Leerlingen van het Rudolf Steiner College probeerden donderdag burgemeester Aboutaleb door middel van een concert te overtuigen van de unieke toegevoegde waarde van Kusuma. Aboutaleb zelf zegt:

Ik zal dit in Den Haag onder de aandacht brengen. Ik weet ook dat het een groot ongemak is voor de mensen die de wet moeten handhaven.

Als Nederland voet bij stuk houdt, zal Kusuma Nederland snel moeten verlaten.

Update 18:30 uur:

De zaak van Harimade Kusuma zorgt voor spanningen in het Rotterdamse college. Die ontstonden, nadat Leefbaar Rotterdam raadslid Michel van Elck twitterde:

Harimada Kusuma de nieuwe Mauro. Met de muziek mee naar het land van herkomst svp!

Dat is coalitiegenoot D66 in het verkeerde keelgat geschoten. Woordvoerder integratie Robin de Roon:

Van Elck gebruikt onnodig grievende en ongepaste woorden om duidelijk te maken dat een muziekleraar wat hem betreft het land moet verlaten. D66 distantieert zich daar nadrukkelijk van.

Metro: ‘Nederland wees tolerant, laat Kusuma in het land’

Schiedam24: Schiedammers: Kusuma moet blijven!

Cc-foto: Martijn de Valk

Geef een reactie

Laatste reacties (33)