99

Piet de Jong: ‘PVV mag alleen doormarcheren’

'Zolang de punten van de godsdienstvrijheid en de rechtsstaat niet zeker zijn, moet de PVV wat mij betreft maar in zijn eentje doormarcheren. Daar doe ik niet aan mee.'

Oud-premier Piet de Jong (CDA) doet in Vrij Nederland zijn boekje open over een kabinet met gedoogsteun van de PVV. De Jong treedt nauwelijks met zijn standpunten naar buiten, maar zegt niet veel te voelen voor een PVC-kabinet.

Video: presentatie van kabinet Marijnen in 1963 waarin de latere premier De Jong staatssecretaris was.

De godsdienstvrijheid en de rechtsstaat moeten recht overeind staan. Dat is voor mij essentieel. […] Als je zegt: jullie deugen niet, zoals Geert Wilders doet, dan escaleert het, en gaat het van kwaad tot erger. Je moet elkaar respecteren. Daarom zeg ik: zolang de punten van de godsdienstvrijheid en de rechtsstaat niet zeker zijn, moet de PVV wat mij betreft maar in zijn eentje doormarcheren. Daar doe ik niet aan mee.

Hoewel de Jong zich niet veel aantrekt van alle media-aandacht rondom zijn persoon, is hij zich wel degelijk bewust van de sterke invloed die zij kan hebben. Hij was de eerste premier die camera’s in de Tweede Kamer toestond. Het is ironisch te noemen dat het nu juist Wilders is die perfect weet wanneer hij gebruik moet maken van deze schijnwerpers.

De laatste keer dat De Jong in het nieuws kwam, was in april toen hij Wouter Bos uitgebreid de waarheid vertelde. Hij hield de PvdA’er verantwoordelijk voor het ‘laten stranden van het schip’.

NRC schrijft dat het CDA ‘stuurloos’ voor het PVC-avontuur staat. Arjan Kaaks die meeschreef aan het partijprogramma van het CDA zei eerder in de krant:

We zijn onze partijleider kwijtgeraakt, de fractievoorzitter, de partijvoorzitter, de niet benoemde kroonprins Eurlings en de belangrijke adviseur Jack de Vries. Gecombineerd met het enorme zetelverlies zou ik zeggen dat we juist nu dichtbij onze kernwaarden moeten blijven. Dat zijn gelijkwaardigheid en solidariteit, en vrijheid van godsdienst en vrijheid van onderwijs.”

Ook vreest Kaaks dat veel moslims de partij te rug toekeren.

Trouw: Oud-premier De Jong heeft moeite met gedoogkabinet
NRC: CDA te stuurloos voor avontuur

Geef een reactie

Laatste reacties (99)