45

‘Piet is slechts een accessoire’

Hoofdpiet steunt Piet-demonstranten, vindt Piet-figuur niet essentieel: 'Vreselijk wat Quinsy en Anouk over zich heen hebben gekregen'

Cabaretier Erik van Muiswinkel, die in de entourage van Sinterklaas een topfunctie bekleedt als zogeheten Hoofdpiet, sprak bij RTL Late Night zijn sympathie uit voor prominente Piet-critici als de activist Quinsy Gario en zangeres Anouk. Volgens Van Muiswinkel gaat de Piet-figuur veranderen, of zelf misschien geheel verdwijnen, zo valt uit zijn zeer diplomatiek gekozen bewoordingen op te maken.


Was het dit jaar anders om Piet te zijn, na die hele discussie, wilde gastheer Humberto Tan weten van Van Muiswinkel. Dit is de transcriptie van dat gesprek:

In de praktijk niet, bij de intocht en bij het Sinterklaasjournaal – dat stond er al helemaal op toen het losbarstte. Dat was nou eenmaal zo. Maar onderling, in onze ploeg, met de mensen met wie we dat maakten, en zeker in de komende maanden, natuurlijk wel. Want we lagen onder vuur. Het sprak niet meer vanzelf dat iedereen het allemaal leuk vond. Een spervuur van vragen en geintjes. Het ging er constant over.

Is de gein er dan vanaf?

Nee, daar ben ik wel even bang voor geweest, met name toen, waar ik ook niet op gerekend had, de backlash kwam, eigenlijk nadat Quinsy de boel had opgepookt en dat heel goed deed en vervolgens wat er toen over hem heen kwam, ook persoonlijk, en wat er later over Anouk heen kwam, daar schrok ik eerlijk gezegd van en dacht hoe lang is dit nog leuk? Dat is heel vervelend. Maar als je vervolgens op straat, niet alleen in Groningen waar de intocht op tv was, maar in al die steden, het in actie ziet, het feest weer los ziet breken en straks in al die huiskamers, ja dan is de discussie weer ver weg.

Maar probeer eens antwoord te geven, hoe lang is het nog leuk?

Het kan leuk blijven, het blijft gewoon leuk dat feest. Kijk, Piet is sowieso maar een onderdeeltje van het feest. Ik heb dat ook aan Amerikaanse journalisten en Duitsers uitgelegd, wat individueel heel goed gaat, maar voor de grote massa is het lastig. Die ziet dat beeld, witten schilderen zich zwart, dat deugt niet, dat hoort niet. Maar Sinterklaas, dat hele feest, is niet eens een kinderfeest, het is een familiefeest, studentenhuizen vieren het, bejaardenhuizen vieren het, gezinnen met oudere kinderen die blijven dat doorvieren en het steunt op een intocht, waar dan ook of hoe dan ook, met een bulldozer of een paard of een boot, het steunt op drie weken schoen zetten en het steunt op pakjesavond, het geheim daarvan. En een van de accessoires is Piet, die is enorm veranderd de afgelopen twintig, dertig jaar, en die zal misschien wel wat verder veranderen, maar Mark Rutte gaat daar niet over en Van der Laan ook niet en ik ook niet.

In NRC sprak hij zich vorige maand nog uit voor behoud van de Piet-figuur die dan wel ontzwart zou moeten worden:

Piet steeds minder zwart en minder knecht maken: dat kan prima. Daar moeten we maar mee doorgaan. Het zou de regering een voorwerp van aanhoudende zorg moeten zijn. En de regering, als het om Sint en Piet gaat, dat zijn wij zelf.

Geef een reactie

Laatste reacties (45)